Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Hrvati mogu da pređu granicu sa Slovenijom bez obaveznog karantina nakon što je Hrvatska postala prva država koju je Slovenija stavila na listu zemalja čiji državljani mogu da uđu bez ograničenja.

Slovenačka vlada je donela odluku kasno sinoć pošto je Nacionalni institut za javno zdravstvo procenio situaciju u Hrvatskoj i utvrdio da je rizik od širenja korona virusa u obe zemlje sličan, prenela je agencija STA.

U skladu s tim, nema potrebe da Hrvati budu u karantinu ili se samoizoluju kada pređu granicu, saopštila je slovenačka vlada.

Slovenački državljani i oni sa prebivalištem u Sloveniji oslobođeni su karantina od prošle sedmice.

Svako ko uđe u Sloveniju bez obzira na državljanstvo podleže 14-dnevnom karantinu ako je proveo više od dve sedmice izvan EU.

Slovenci su i dalje pod određenim ograničenjima kada uđu u Hrvatsku.

Oni mogu ući u Hrvtasku ako imaju imovinske ili trgovinske interese i moraju na granici pružiti dokaze o tome, na primer, imovinske dokumente.

Portparol slovenačke vlade za situaciju vezanu za korona virus Jelko Kacin izjavio je da se očekuje da će ograničenja na granici prema Mađarskoj biti ukinuta do kraja meseca u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije u toj zemlji.

Što se tiče Austrije, Kacin je rekao da sporazum zavisi od odgovora austrijske strane, rekavši da tamo postoji nekoliko dilema uključujući žarište u ski rizortu Išgl.

„Kada Austrija na zadovoljavajući način reši ta pitanja, ubeđeni smo da će uslovi za sporazum sa Austrijom biti zadovoljavajući“, rekao je Kacin.

Komentari

Svi komentari (0)