Foto: N1

Prvo veliko istraživanje javnog mnjenja u Hrvatskoj nakon održavanja parlamentarnih izbora pokazalo je da nesumnjivo najveću podršku ima HDZ, dok su dva najpopularnija političara predsednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.

Pobednik izbora HDZ i dalje je prvi izbor građana, što je očekivano,  ali  sada ima podršku od 30,2 posto građana. Dodatno je uvećana  prednost u odnosu na drugu stranku, a to je SDP. Ta je stranka pala na 18,4 posto podrške, što je jedno od najlošijih rezultata poslednjih godina, a pred njom su i unutarstranački izbori. Treći izbor građana je zeleno-leva koalicija „Možemo“ sa podrškom od 8,7 posto. Odmah iza njih je Most s 8,2 posto podrške, a Domovinski pokret Miroslava Škora mesec nakon izbora završio je sa 6,9 posto podrške. Sve ostale stranke daleko su ispod cenzusa, te nisu mnogo relevantne za rezultate istraživanja.

Kada je reč o stavovima građana vezanih za novu vladu,  od nje nemaju velika očekivanja. Tako 52 posto građana misli da će biti ista  kao prošla., da će biti bolja misli 20 posto, a lošija 10 posto građana.

Predsednik države i dalje je najpopularniji političar i o njemu pozitivno mišljenje ima 49 posto građana, a negativan 43 posto ispitanika. U poslednjih mesec dana on je dodatno popravio svoj rejting. Slično je i sa premijerom Andrejem Plenkovićem. O njemu pozitivno mišljenje ima 49 posto građana, a negativan njih 44 posto. Lider Mosta, Božo Petrov ima podršku 42, a Miroslav Škoro 30% građana Hrvatske.

Istraživanje pokazuje da je funkcija predsednika ostavila najbolji utisak kod građana Hrvatske, čime je Zoran Milanović nastavio trend poboljšanja svoje popularnosti među biračkim telom.

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar