Foto: ULISES RUIZ / AFP / Profimedia

Petorica mladića koji su nestali u Meksiku, a kasnije su prikazani na kameri kako ih je brutalno ubio meksički narko kartel, namamljeni su lažnom ponudom za posao, kako bi se sastali sa bandom, navodi se u izveštaju.

Mladići, svi studenti i prijatelji starosti između 19 i 22 godine, koji su premlaćeni, izbodeni i obezglavljeni u stravično slikovitom video snimku koji se ove nedelje pojavio na internetu, tražili su zaposlenje kao privatno obezbeđenje. Oni su upoznali kontakt u gradu i nisu više viđeni sve dok se snimak nije pojavio, navodi El Universal.

Prema novinaru El Univerzala Karlosu Arijeti, muškarci su prevareni na sastanak sa kartelom Halisko Nova generacija (CJNG). Nadali su se da će regrutovati žrtve u svoje redove i ubijali ih nakon što su odbili.

Muškarce su kasnije identifikovali njihovi rođaci kao Roberto Olmeda, Dijego Lara, Uriel Galvan, Haime Martinez i Dante Sediljo, izvestio je El Pais.

El Universal je izvestio o „najjačoj hipotezi“ koja je ukazivala na to da su mladići kontaktirali pozivni centar da bi dobili posao. Bez znanja prijatelja, centrom često „upravlja pomenuti kartel koji ga koristi za prinudno regrutovanje ljudi“, izvestila je agencija.

Prema izveštaju, ovi pozivni centri nude visoko plaćene poslove sa atraktivnim beneficijama za posao koji su zapravo prevara, da se mladi ljudi namame u narko kartel, koji zatim nasilno regrutuje kandidate.

Foto: ULISES RUIZ / AFP / Profimedia

Kancelarija državnog tužioca u meksičkoj državi Halisko — tek treba da potvrdi izveštaj i još nije potvrdila koji od dva glavna narko kartela koji se bore za kontrolu nad četvrti La Orilja del Agua u gradu Lagos de Morena — CJNG ili kartel Sinaloa — su odgovorni za video i smrti mladića.

El Pais je izvestio da se oznaka „Pure MZ“ na objavljenom video snimku pripisuje Majo Zambadi, vođi kartela Sinaloa.

Foto: ULISES RUIZ / AFP / Profimedia

Meksičke vlasti su u sredu popodne locirale imanje gde su fotografija i video navodno snimljeni i pronašle četiri spaljena i obezglavljena tela.

Tela su izgorela i još uvek nisu identifikovana, saopštili su tužioci u zapadnoj državi Halisko. Međutim, tela su pronađena u zgradi u blizini mesta gde su mladići kidnapovani u petak i kasnije fotografisani u zatočeništvu.

Peto telo policija je pronašla u zapaljenom automobilu u obližnjoj oblasti.

Foto: ULISES RUIZ / AFP / Profimedia

Fotografije koje su podelili tužioci iz Haliska prikazuju zgrade od cigle i betona na ranču, izolovane otvorenim poljem. Takođe su pokazali mrlje krvi na podu, cipele razbacane unaokolo i istražitelje koji su pregledali područje.

„Ovo navodi na pomisao da je petoro mladih bilo tamo na ovom ranču“, navodi se u saopštenju državnog tužioca u sredu.

Foto: ULISES RUIZ / AFP / Profimedia

Tokom brifinga za medije u sredu ujutro, meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador opisao je ubistva kao „žaljenje“, dok je o njima rekao vrlo malo. On je pomenuo da savezni tužioci preuzimaju slučaj od vlasti u Halisku jer su umešani narko karteli.

PROČITAJTE JOŠ:

Mladići su nestali u petak dok su bili na putu da prisustvuju festivalu u gradu Lagos de Moreno, oblasti poznatoj po nasilju kartela.

Zatim su viđeni vezani trakom, kako kleče na zemlji i okruženi članovima bande, a jedan od njih je viđen kako tuče svog prijatelja i poto mu odrubljuje glavu.

Foto: ULISES RUIZ / AFP / Profimedia

Ovaj jezivi događaj oživljava sećanja na najužasnije slučajeve brutalnosti narko kartela, gde su otete žrtve bile primorane da se bore, pa čak i da ubijaju jedna drugu na jezive načine.

Stari Zetas kartel je 2010. godine oteo muškarce i primorao svakog ko je odbio da radi za kartel da se maljem tuku na smrt.

BONUS VIDEO: Život i smrt Pabla Eskobara