Haski
Haski Foto:Shutterstock

Vins King (55) i Karen Alkok (41) odveli su 19 haskija i njihovu devojčicu u rezervat prirode i nisu ni naslutili tragediju koja će da ih zadesi sledeći dan - njihovu bebu Kiru King rastrgao je pas Blizard dok je bila u kolicima. Roditelji su dobili kaznu zatvora, a životinja je ubijena.

Alkok je osuđena na osam meseci, uz 80 sati neplaćenog rada. King je dobio 10 meseci i 100 sati neplaćenog rada.

King i njegova sada bivša partnerka Karen bili su u šumi u Linkolnšajru kada se desila katastrofa. Poveli su i pse koji su bili u kombiju u kojem su se nalazili kavezi. Psi su korišćeni za trke umesto da budu kućni ljubimci. Bili su dresirani za trke po šumovitom području.

Nakon što su King i Alkok završili trku sa jednom grupom pasa, vratili su ih u kombi da bi uzeli drugu. Ali tokom te zamene, Blizard je preskočio pregradu koja odvaja kaveze od prednjih sedišta kombija i pobegao kroz suvozačeva vrata. Zatim je napao malu Kiru u njenim kolicima. Uprkos svim naporima hitnih službi, Kira je preminula na licu mesta. Kasnije je potvrđeno da je umrla od povreda glave i vrata.

Tužilac Džeremi Džejns rekao je da nije bilo nikakvih preventivnih mera koje bi sprečile psa da izađe iz kaveza.

„Apsolutno ništa ne sprečava psa da pređe iz jednog dela u drugi i izađe iz kombija. Drugim rečima, apsolutno nikakve preventivne mere“, kazao je tužilac.

Haski
Haski Foto:Shutterstock

Sudija Sjolin Najt rekla je da je ubeđena da bi roditelji ubijene devojčice verovatno učinili sve da vrate tih nekoliko minita koji su bili odlučujući u bebinom životu.

„Ovo je tragičan slučaj i ne sumnjam da vratite sat unazad kako se taj incident nikada ne bi dogodio. Ništa nije moglo da izazove (Blizardov) napad na Kiru, ali je ovom prilikom situacija je opasno izmakla kontroli. Blizard je uradio užasnu stvar koju niko od vas nije očekivao i koja će vas opterećivati do kraja života. Ne verujem da je ovaj incident bio razumno predvidljiv, ali verujem da je to bio trenutni propust inače dobrog sistema“, rekla je Najt.

Pročitajte još...

King se trkao sa psima 20 godina nakon što je radio u vojsci, a takođe je i gajio haskije. Alkok, veterinarska sestra, bila je sa Kingom od 2019. godine i pratila ga je na svim trkama.

Detektiv Kreg Davej smatra da je incident mogao da bude sprečen.

„Nažalost, otkrili smo da je umrla od napada koji je mogao da bude sprečen da su preduzete određene bezbednosne mere kao što je zatvaranje pasa u kaveze ili obezbeđivanje kavezna da ne mogu da izađu iz kombija“, rekao je Davej.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar