Foto:EPA-EFE/SEM VAN DER WAL

Zbog naglog porasta broja novozaraženih koronavirusom u Holandiji, premijer Mark Rute apelovao je na turiste da izbegavaju najprometnije delove Amsterdama.

Rojters je izvestio da je Rute prekinuo svoj godišnji odmor kada je saznao za izveštaj Nacionalnog instituta za zdravstvo u kojem se navodi da je u poslednja 24 sata registrovano 604 novih slučajeva kovida-19, 175 više nego prethodnog dana.

#related-news_1

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema juče je naredila da se u amsterdamskom kvartu „Crvenih fenjera“, poznatog po prostituciji i popularnom među stranim turistima, obavezno nose zaštitne maske.

Ova mera je u suprotnosti sa preporukom holandske vlade da maske nisu obavezne osim u vozilima javnog gradskog prevoza.

Stav vlade je, naime, da nije dokazano da su maske efikasna zaštita od korona virusa, a da njihovo nošenje utiče na ljude da ne poštuju važniju meru, a to je fizičko distanciranje.

Ipak, i u Amsterdamu i Roterdamu odlučeno je da se maske moraju nositi, što je u skladu sa junskom preporukom Svetske zdravstvene organizacije da su maske obavezne u prodavnicama i prometnim javnim mestima gde je nemoguće držati propisanu fizičku distancu.

„Virus je opasno uznapredovao i rizikujemo da uporopastimo sve što smo postigli prethodnih meseci. Ne želimo novo vanredno stanje, ali to nećemo postići tek tako“, upozorio je holandski premijer Rute.

(Izvor: Tanjug)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar