Viktor Orban
Viktor Orban Foto:EPA-EFE/JOHANNA GERON

Da Mađarska ne želi da bude deo embarga na rusku naftu koji priprema Evropska unija jasno je od kada su ti planovi zvanično saopšteni. U jednom momentu delovalo je kao da će EU pristati da pojedinim državama dozvoli da makar na određeni period izbegnu uvođenje embarga, ali se situacija preokrenula posetom predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Mađarskoj. Iz te zemlje sada je stigao ultimatum, a na čelnicima EU je da odgovore na pritisak Viktora Orbana.

Mađarska ne sme da plaća cenu rata u Ukrajini, jasno je poručio juče ministar spoljnih poslova te zemlje Peter Sijarto.

Ultimatum koj je Mađarska postavila EU je precizan – ukoliko žele da uvedu embargo na rusku naftu, Unija mora da garantuje da ta odluka neće pogoditi narod, niti ugroziti energetsku bezbednost Mađarske.

„Ako bi Evropska komisija u ovom trenutku usvojila predlog o embargu na naftu, Mađarska ne bi mogla da dobije sirovu naftu potrebnu za funkcionisanje svoje ekonomije. Evropska komisija mora da ponudi rešenje za problem koji je sama stvorila“, rekao je Sijarto.

Peter Sijarto Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Prvi problem kada je reč o uvođenju embarga je činjenica da bi mađarske rafinerije morale da budu tehnički preuređene, što bi koštalo 500 do 550 miliona evra. Još 200 miliona evra moralo bi da bude utrošeno na povećanje kapaciteta gasovoda preko Hrvatske, objasnio je šef mađarske diplomatije.

Tada bi cene goriva u zemlji skočile za 55 do 60 odsto, obzirom na 65 odsto nafte u Mađarsku stiže iz Rusije.

Misija pred EU

Naterati Viktora Orbana da promeni mišljenje i eventualno napusti okrilje Kremlja biće mnogo teže nego što su mislili čelnici EU.

Predsednica Evropske komisije otputovala je prošle nedelje u Budimpeštu, kako bi razgovarala sa Orbanom upravo o embargu, a sve što je taj sastanak iznedrio je još jedan ultimatum Mađarske.

Viktor Orb Foto: Parsons Media / Eyevine / Profimedia

Evropska unija će morati da uloži mnogo više napora, ali i sredstava ako zaista želi da uvede embargo na ruske energente.

Pored Mađarske, Slovačka, Češka, Bugarska i Hrvatska zatražile su izuzeće od embarga, ili novčanu pomoć kako bi njihove privrede mogle da izdrže takav udarac.

Međutim, retorika Viktora Orbana je značajno drugačija od drugih centralnoevropskih lidera koji su, uprkos sličnoj zavisnosti od ruske nafte, spremni da pomognu da se prekine uvoz energenata iz Rusije.

Govoreći na nacionalnom radiju prošle nedelje, Orban je opisao predložene sankcije za naftu kao „atomsku bombu“ za mađarsku ekonomiju. Međutim, deo intervjua koji je manje primećen, ali mnogo više otkriva doveo je u pitanje stratešku korisnost sporijeg uvođenja embarga.

Gasovod Foto:EPA/PAVLO PALAMARCHUK

„Vredi razmisliti o tome da li ima smisla ta skupa transformacija koja može da počne da funkcioniše tek za četiri do pet godina, a uzrok svega je rat koji se trenutno dešava“, rekao je Orban i jasno stavio do znanja da nije reč samo o zavisnosti Mađarske od ruskih energenata, već i o njegovoj privrženosti Moskvi.

Promena plana

Diplomate EU razmatraju radikalnu opciju koja podrazumeva odlaganje embarga na ruske energente zbog snažnog protivljenja Viktora Orbana.

Jedna ideja koja se pojavila u Briselu bi omogućila uvođenje šestog paketa sankcija EU prema Rusiji, uz podršku svih 27 zemalja članica.

Međutim, potpuna zabrana uvoza ruske nafte i rafinisanih goriva za sada bi mogla da bude povučena, dok se nastavlja rad na sporazumu koji Mađarska može da prihvati.

POGLEDAJTE JOŠ:

Takvo odlaganje predstavljalo bi veliki zastoj u naporima EU da se suprotstavi ratu u Ukrajini. Konkretno, to bi bio udarac za predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, koja je 4. maja u nacrtu šestog paketa sankcija predložila potpunu zabranu svakog uvoza ruske nafte.

Činjenica da diplomate razmatraju tako dramatičan korak pokazuje koliko je teško za EU ​​da pojača svoju ekonomsku ofanzivu na Kremlj i koliko bi prekid uvoza ruskih energenata bio težak za EU.

Za zemlje bez izlaza na more kao što su Mađarska i Slovačka, koje se u velikoj meri oslanjaju na snabdevanje ruskom naftom, zabrana sirove nafte će biti težak udarac za ekonomiju. Komisija je pokušala da postigne kompromise sa Orbanom, ali do sada njegova vlada kaže da joj treba više vremena, i potencijalno više novca, pre donošenja takve odluke.

Jedna opcija bi potencijalno mogla da uključi razdvajanje nekih delova iz nacrta predloga o embargu, sa nastavkom uvođenja drugih sankcije koje bi Mađarska mogla da podrži. Budimpešta je ranije sugerisala da bi trebalo dozvoliti isporuku gasa, uz sankcije ograničene na naftu koja se isporučuje brodskim putem.

BONUS VIDEO Obraćanje Viktora Orbana posle pobede na izborima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar