Foto:EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Glavni saradnici američkog predsednika Džoa Bajdena okupili su se u petak sastanku povodom misterizone bolesti koja je nazvana Havana sindrom. Reč je o bolesti koja je pogodila brojne američke diplomate ,špijune i članove njihovih porodica. Na ovom sastanku je predstavljen izveštaj o svemu, a SAD se i dalje bore da pronađe dokaze koji bi potvrdili vodeću teoriju da ruski agenti stoje iza svega, tako što prokreću mikrotalasne napade, prenosi Njujork tajms.

PROČITAJTE JOŠ:

Sastanak je sazvala direktorka nacionalne obaveštajne službe Avril D. Haines. Svrha sastanak bila je procena istraga i napora za lečenje žrtava takozvanog Havanskog sindroma. Ova bolest obuhvata – neobjašnjive glavobolje, vrtoglavice i gubitka pamćenja o kojima su izveštavali brojni zvaničnici Stejt Departmenta, zaposleni CIA i njihove porodice.

Dok Bajden gotovo ništa nije javno gotovi o ovome, Veće za nacionalnu bezbednost je započelo hitne napore da bi rešilo to pitanje, a sada na tome rade dve odvojene grupe. Jedna koja istražuje uzrok i koju vodi CIA. i druga koja ja fokusirana na pronalaženju komercijalne tehnologije koja bi mogla da otkrije ili blokira napade.

Temu sastanka Zajedničkog saveta obeveštajne zajednice u petak, potvrdio je u nedelju Timoti Baret, pomoćnik direktora nacionalne obaveštajne službe za strateške komunikacije, prenosi Njujork tajms.

„Ovo je glavni prioritet obaveštajne zajednice“, rekao je, „i podržavamo napore da se dobiju odgovori, da se brine o ljudima i spreče budući incidenti“.

Sednica visokog ranga bila je pokazatelj koliko su napadi koji datiraju od 2016. godine, iz medicinske misterije prerasli u hitno pitanje nacionalne bezbednosti. Zvaničnici Bajdenove administracije kažu da su bili šokirani koliko je neorganizovan odgovor vlade u poslednje četiri godine, delimično zato što nije bilo centralnog načina da odeljenja razmenjuju izveštaje o epizodama.

Studija Nacionalne akademije nauka sprovedena u decembru 2020. godine, zaključila je da su najverovatnije uzrok bili mikrotalasni napadi ali zvaničnici Bajdenove administracije kažu da grupa nema pristup tajnim podacima.

Ubrzo po preuzimanju dužnosti, savetnik za nacionalnu bezbednost u Bajdenovoj administraciji, Džejk Salivan, imenovao je višeg direktora Saveta bezbednosti za obaveštajne poslove kako bi organizovao međuvladin odgovor, a spoljni stručnjaci sa bezbednosnim dozvolama pozvani su da započnu nove studije.

Na sastanku u petak, stručne grupe su izvestile da je ostala vodeća teorija da su mikrotalasni zraci, usmereni prema vladinim zgradama i rezidencijama, bilo kao deo špijunaže ili kao nameran pokušaj da se američki zvaničnici iznemognu, nevidljivo oružje kojem je teško ući u trag.

Administracija, međuti, oseća pristiak da pokaže da aktivno traži izvor onoga što se još uvek naziva „abnormalnim zdravstvenim incidentima“, nakon što se nekoliko ljudi, počevši od Trampove administracije, žalilo da su njihovi računi odbačeni i da je medicinska pomoć bila spora.

Stejt Department je posebno žarište nezadovoljstva, posebno poslednjih meseci, jer je Beč postao najnoviji centar gde su prijavljeni ovi simptomi. Neki zvaničnici su oklevali da zauzmu mesta na mestima gde su epizode prijavljene ili da dovedu svoje porodice, jer su neki od sumnjivih napada bili usmereni na prebivališta.

U četvrtak je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao u pismu zaposlenima u Stejt Departmentu da je „od mnogih čuo za rastuću zabrinutost zbog neobjašnjivih zdravstvenih incidenata koji su zadesili zaposlene u američkoj vladi i njihove porodice“.

On je rekao da je „ovo glavni prioritet za njega, Stejt Department i zvaničnike američke vlade“, prenosi Njujork tajms.

Neki zvaničnici sumnjaju da je uz Rusiju, za neke napade možda odgovoran i Iran, ali je takođe fokus i na Kubi, Kini i drugim nacijama.

Misteriju je uvećala i činjenica da su se neki napadi dogodili na ruskom i kineskom tlu, uključujući i protiv CIA u Moskvi pre četiri godine i protiv zvaničnika Stejt Departmenta u Kini 2018. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare