Foto: Alexandr Kryazhev / Sputnik / Profimedia

Smrt Denisa Kirejeva, jednog od članova ukrajinske delgacije koja vodi pregovore sa ruskom stranom, izazvala je buru u svetskoj javnosti. Iako su u početku mnogi verovali da je Kirejev likvidiran hicem u glavu zbog sumnje da je špijun, sada je objavljeno da je on stradao tokom specijalne operacije.

Od kada je juče objavljena vest o ubistvu, pojavio se niz kontradiktornih informacija o detaljima njegove smrti.

Pročitajte još:

Prema prvim izveštajima koje je objavila ukrajinska Pravda, Kirejeva su hicem u glavu likvidirali pripadnici obaveštajne agencije SBU i to prilikom pokušaja hapšenja. Kao razlog privođenja navedena je optužba da je Kirejev zapravo bio ruski agent što je navodno razotkriveno praćenjem njegovih telefonskih kontakata.

Ukrajinska Pravda se pozivala na izvore bliske vladajućoj ukrajinskoj garnituri, ali se pojavila informacija da je Kirejev zapravo možda bio dvostruki agent koji je radio i za Kijev i za Moskvu.

Mediji navode da je istraživački novinar Majk Vejs na Tviteru istakao je da mu se takva verzija čini uverljivom, pogotovo nakon što je saznao informaciju da su Kirejeva usmrtili pripadnici SBU.

Foto: Sergei Kholodilin / TASS / Profimedia

Nedugo potom pojavila se nova vest, ovoga puta iz krugova ukrajinske vojne obaveštajne agencije GUR.

Jedan njihov pripadnik tvrdi da je Kirejev zapravo bio jedan od trojice GUR-ivh operativaca koji je ubijen tokom specijalne operacije.

I sama ta agencija je na svom nalogu na Fejsbuku potvrdila takvu verziju – objavili su imena i fotografije troje ljudi, među kojima i Kirejev, za koje tvrde da su bili njihovi pripadnici koji su poginuli „braneći Ukrajinu“. Proglasili su ih herojima, a njihovim porodicama javno izjavili saučešće.

Veze sa Rusima

Inače, Kirejev se i pre dve godine suočavao sa optužbama da radi za Ruse. Navodno je tokom 2020. godine često putovao u Rusiju u kojoj se sprijateljio sa oligarsima bliskima bivšem proruskom predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču, koji je gaji bliske odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:Tanjug/Andrei Gorshkov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Još jedan detalj koji je privukao pažnju javnosti nakon smrti Denisa Kirejeva je i činjenica da njegovog imena uopšte nije bilo na zvaničnom spisku ukrajinskih pregovarača u Gomelju, iako se iz fotografija objavljenih s pregovora jasno vidi da je sedeo za stolom uz delegate iz Kijeva.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO: Stevan Nedeljković: Ne nazire se kraj ratu u Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare