Liz Tras Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/Shutterstock

Britanski tabloid Daily star uživo emituje video u kome se pita da li će duže preživeti nedavno izabrana premijerka Velike Britanije Liz Tras ili salata.

Ideju za ovaj hit video, Daily star je izgleda dobio od britanskih kladionica koje su sada smanjile kvote sa 6-1 na izjednačene da će premijerka Liz Tras nestati za 35 dana, a procena ovog lista je da će salata izdržati i duže od 35 dana.

Inače, britanska premijerka koja se nalazi na toj poziciji nalazi kraće od dva meseca, donela je danas prvu radikalniju odluku od stupanja na vlast – odlučila je da smeni ministra finansija Kvasija Kvartenga.

Tras je ovu odluku donela usled sve većeg pritiska britanske javnosti zbog nepovoljnog predloga o radikalnom smanjenu poreza čiji je kreator upravo Kvarteng, ali i najave najveće inflacije u Velikoj Britaniji u poslednjih nekoliko decenija, što je izazvalo dodatno negodovanje javnosti.

Naime, britansko finansijsko tržište je pod pritiskom od 23. septembra kada je Kvarteng najavio smanjenje poreza za 45 milijardi funti, odnosno 50 milijardi dolara, ne navodeći kako će ono biti plaćeno.

Zbog toga mnogi smatraju da se Tras, koja je prvobitno podržala predlog ministra, uplašila za svoju poziciju i odlučila da ga smeni.

***

BONUS VIDEO: Britanski saveti za štednju struje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar