Foto: REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Na protestu protiv izmena zakona o abortusu na Malti danas se okupilo nekoliko hiljada ljudi, uključujući najvišeg katoličkog biskupa te zemlje i lidera konzervativne opozicije.

Demonstranti su ispred kancelarije malteškog premijera postavili veliku sliku nerođene bebe, a čule su se i parole protiv vlade, kao i pozivi da se obustave planovi za izmenu strogih zakona o abortusu, prenosi Rojters.

Foto: REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Tradicionalno katolička Malta je jedina članica Evropske unije koja zabranjuje abortus u svim okolnostima, čak i kada je trudnoćom ugrožen život ili zdravlje žene.

Prošle nedelje, ministar zdravlja Malte Kris Fern predstavio je u parlamentu amandman kojim lekari više ne bi rizikovali do četiri godine zatvora ako njihova intervencija za pomoć ženama sa teškim zdravstvenim problemima dovede do prekida trudnoće.

Foto: REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Opozicija desnog centra, moćna Katolička crkva i neke nevladine organizacije opisali su zakon kao nepotreban, kao i da je uvertira za potpunu liberalizaciju abortusa, što vladajuća Laburistička partija levog centra demantuje.

Vlada premijera Roberta Abele ima većinu u parlamentu, ali istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je većina stanovnika Malte protiv abortusa, navodi Rojters.

Inicijativa za promenu pravila o abortusu pokrenuta je nakon što je američkoj turistkinji Andrei Prudente u junu ove godine odbijen zahtev za prekid trudnoće, iako ta trudnoća nije bila održiva.

Njeni lekari su rekli da joj je život nakon obilnog krvarenja ugrožen, a ona je prebačena u Španiju gde je abortirala. Kasnije je Prudente tužila vladu Malte, pozivajući sudove da proglase da zabrana abortusa u svim okolnostima krši ljudska prava.

***

BONUS VIDEO: Zabrana abortusa u SAD: Posrnuli „lider slobodnog sveta“ – gosti Jovana Đurović i Blažo Nedić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar