Foto: TANJUG/AP Photo/Hussein Malla

Hiljade ljudi izašlo je danas na ulice Bejruta da prisustvuje sahrani komandanta Hamasa Saleha Arurija ubijenog ove nedelje u glavnom gradu Libana, u vazdušnom napadu koji se pripisuje Izraelu.

Kovčeg sa njegovim telom, uvijen u palestinske i zastave Hamasa, zajedno sa kovčezima dva njegova saborca, najpre je odnet u džamiju u Bejrutu, a posle molitve na groblje Palestinskih mučenika, na kojem su sahranjeni visoki palestinski zvaničnici, ubijeni u izraelskim napadima u proteklih pet decenija.

U džamiji je tokom molitve na kovčeg Arurija stavljena njegova automatska puška, a sahrani su prisustvovali palestinski zvaničnici, uključujući Musu Abu Marzuka, kao i predstavnici libanskih političkih partija.

Okupljeni su pokušavali da dotaknu kovčege oko kojih su stajali članovi Hamasa, neki od njih naoružani.

„Neprijatelj beži od svojih propusta i poraza (u Gazi) u Liban“, rekao je glavni vođa palestinskog Hamasa Ismail Hanije u govoru emitovanom na sahrani.

Hanije, koji živi u izgnanstvu, u Kataru, je ocenio da je ubistvo Arurija „dokaz krvavog mentaliteta (Izraela)“.

Libanski zvaničnici i državni mediji su objavili da je izraelski dron ispalio dve rakete u utorak, na stan u južnom bejrutskom kvartu Mušarafieh, gde je uporište moćnog libanskog Hezbolaha, ubivši Arurija i još šest članova Hamasa, kao i vojne komandante.

Aruri je bio zamenik političkog vođe Hamasa i osnivač vojnog krila, a bio je na nišanu Izraela godinama. Izraelski premijer Benjaminn Netanjahu je pretio da će Aruri biti ubijen i pre iznenadnih napada Hamasa iz Gaze na jug Izraela 7.oktobra.

Izrael je optužio Arurija (57) da je organizavao napade na Zapadnoj obali, gde je navodno bio glavni komandant Hamasa.

Godine 2015. ministarstvo finansija SAD ga je stavilo na listu terorista, nudeći pet miliona dolara za informaciju o njemu.

Arurijevo ubistvo je podstaklo napetost na već izuzetno osetljivom Bliskom istoku, u vreme dok se nastavlja izraelska kopnena ofanziva u Pojasu Gaze i razmena vatre između izraelskih vojnika i libanskog Hezbolaha, te napadi jemenskih pobunjenika Huta na brodove u Crvenom moru.

U sredu je u izraelskim vazdušnim udarima na jug Libana ubijeno devet članova Hezbolaha, uključujći lokalnog komandanta. Od početka najnovijih sukoba 8. oktobra, ubijena su 143 borca Hezbolaha.

U govoru u sredu vođa Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah je zapretio osvetom i ponovio saopštenje svoje organizacije da je Arurijevo ubistvo opasan zločin, koji neće proći nekažnjeno.

On međutim nije rekao kada i kako će se to desiti, već je samo izrazio spremnost Hezbolaha da se bori bez ograničenja, ako Izraelci pokrenu rat protiv Libana.

„Oni će to zažaliti. Biće to vrlo skupo“, rekao je Nasralah.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar