Foto: EPA-EFE/Malton Dibra

Hiljade Albanaca su danas protestovale protiv levičarske vlade, na poziv predsednika Iljira Mete koji optužuje vladu za kršenje Ustava i povezanost s organizovanim kriminalom.

Protest organizovan na poziv predsednika Mete, podržava opozicija koja želi nove izbore da bi se rešila politička kriza.

Meta optužuje socijalističku vladu premijera Edija Rame da Ustav krši prekoračenjem ovlašćenja, i preuzimanjem ovlašćenja šefa države imenovanjem kandidata za šest upražnjenih mesta u devetočlanom Ustavnom sudu.

Politička previranja odvijaju se u vreme vladinih reformi u nadi da će Albanija dobiti zeleno svetlo da počne pregovore o prijemu u EU.

Tokom dosadašnje tri godine na mestu predsednika Albanije, Meta, bivši vodja Partije socijalističkog pokreta za integraciju male levičarske grupe koja je sada u opoziciji, stalno je bio glasan protivnik vlade.

Socijalisti premijera Rame koji su većina u Parlamentu, pokrenuli su proces opoziva Mete, prvi takav u postkomunističkoj Albaniji, zbog njegovog pokušaja da otkaže prošlogodišnje lokalne izbore. Očekuje se da će Parlament ovog meseca objaviti izveštaj u kojem će se verovatno tražiti smenjivanje Mete.