Foto: AFP / AFP / Profimedia

Uprkos nadama porodice da će istaknuta saudijska aktivistkinja - koja je u pritvoru provela poslednje dve i po godine i skrenula pažnju Zapada na politiku progona neistomišljenika - biti puštena na slobodu, sud u Rijadu je odlučio da njen slučaj prebaci na specijalni sud za terorizam i nacionalnu sigurnost, a danas je osuđena na pet godina i osam meseci zatvorske kazne.

Pročitajte još:

Dojče vele javlja da je jedna od najistaknutijih zatvorenica u Saudijskoj Arabiji, aktivistkinja za ženska prava Lužein el Hatlul,

Hatlul, ugledna aktivistkinja za prava žena, uhapšena je s još desetak drugih aktivistkinja u maju 2018. godine, nekoliko sedmica nakon što je Saudijska Arabija ukinula decenijama staru zabranu ženama da voze.

Pre pritvora, Hatlul se isticala kao otvorena kritičarka vladinih restrikcija prema ženama i nekoliko je puta privođena zbog prkošenja zabrani vožnje. U martu 2018. je uhapšena na autoputu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prisilno vraćena u Saudijsku Arabiju i nakratko zadržana. Iako je već u junu te godine u Saudijskoj Arabiji ukinuta zabrana vožnje ženama, Hatlul je bila među desetak aktivista – žena i muškaraca – koji su bili u pritvoru, očito kako bi se njihove zasluge za vladinu odluku javno umanjile, kako je pisao Njujork tajms.

Suđenje 31-godišnjoj Hatlul počelo je u martu 2019. godine, ali aktivisti i članovi njene porodice tvrdili su da su ročišta zatvorena za novinare i diplomate. Neke od aktivistkinja uhapšenih iz Hatlul su privremeno puštene na slobodu, a neke su još u pritvoru i sudi im se za navodne kontakte s inostranim medijima, diplomatama i grupama za ljudska prava.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)