Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Štabovi civile zaštite Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona uputili su zahtev Federalnom štabu da ukine samoizolacije za građane Bosne i Hercegovine pri ulasku u zemlju i da dopusti organizvanje svadbenih svečanosti.

Na osnovu naredbe Federalnog štaba civilne zaštite od 24. aprila 2020. godine , građanima BiH pri ulasku u svoju zemlju izriče se Rešenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana.

Hercegovački štabovi podsećaju da je od 12. maja dozvoljeno pružanje usluga ugostiteljskim objektima svih kategorija na otvorenom prostoru, uz poštivanje posebnih epidemioloških mera, a od 14. maja i javno okupljanje u zatvorenom prostoru uz osiguranje 10 m2 po osobi uz poštovanje epidemioloških mera.

Prema ovim Naredbama, a imajući u vidu razloge našega pisanja ovog dopisa, specifičnosti našeg područja kada je reč o broju osoba na svadbenim svečanostima (350-400), iste nije moguće organizovati. Imajući u vidu dobru epidemiološku sliku, ali i brojne upite vlasnika svadbenih salona, kao i mladenaca koji su već odredili datum svoje svečanosti, tražimo da se donese odluka za rad svadbenih salona (naravno uz poštovanje posebnih epidemioloških mera), jer njihov rad kao ugostiteljskih objekata nije moguće uklopiti u naredbe Federalnog štaba civilne zaštite”, stoji u pismu.

Oni podsećaju i da većina građana Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, ima dvojno državljanstvo, dobru epidemiološku sliku i traže da se dozvoli ulazak u BiH bez zdravstvenog nadzora i ograničavanja kretanja, prenosi Klix.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar