Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Istraživanje Medicinske škole Harvard, zasnovano na satelitskim snimcima parkinga oko bolnica u Vuhanu i podacima sa pretraživača, pokazuje da je korona virus možda počeo da se širi u Kini već u avgustu 2019. godine, prenosi Rojters.

Istraživanje je koristilo satelitske snimke visoke rezolucije bolničkog parkinga u Vuhanu, gde se pojavila bolest krajem 2019. godine, kao i podatke na pretraživaču poput reči „kašalj“ i „dijareja“.

Istraživanje, koje za sada nije recenzirano, ustanovilo je da je na parkiralištima pet bolnica u Vuhanu u kasno leto i jesen 2019. bilo znatno više automobila nego prošle godine.

Osim toga, na kineskom pretraživaču Baidu u tom periodu je uočen povećan broj pretraga ključnih reči povezanih sa zaraznim bolestima, navodi CNN.

Naučnici su, koristeći snimke iz oktobra 2018. godine, izbrojali 171 automobil na parkiralištima jedne od najvećih bolnica u Vuhanu. Godinu dana kasnije na istim parkiralištima bilo je 285 vozila, što je povecanje od 67 odsto, a u nekim drugim bolnicama bilo je povećanja i do 90 odsto.

Istaknuto je da, iako ne može da se potvrdi da su ovi podaci direktno povezani sa korona virusom, ideja da se popunjenost bolničkih parkirališta ili protok pacijenata mogu koristiti kao relativni pokazatelji za nešto što se događa u populaciji.

Džon Brovnštajn iz Bostonske dečje bolnice naveo je da je pre nekoliko godina objavljen rad o tome kako se tokom sezone gripa pune parkinzi i povećava protok pacijenata u bolnicama Latinske Amerike.

„Mogli biste predvideti sezonu gripa samo gledajući popunjenost parkirališta“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar