Džo Bajden govor,
Foto: Jim Watson/Pool via REUTERS

Potpredsednica SAD Kamala Haris i predsedavajuća Kongresa Nensi Pelosi ušle su u američku istoriju kao prve žene koje su držale govor u Kongresu tokom obraćanja predsednika Džoa Bajdena.

PROČITAJTE JOŠ:

Posle govora, Bajden je pozvao dve žene da izađu na ogovrnicu, nazvavši ih „madam predsedavajuća“ i „madam potpredsednica“, preneo je AP.

„Nijedan predsednik nikada nije izgovorio ove reči, a bilo je vreme“, izjavio je Bajden. Nensi Pelosi je rekla da je ovo vrlo uzbudljivo vreme, prenosi Tanjug.

Džo Bajden govor,
Foto: Melina Mara/The Washington Post via AP, Pool

„Sjajno je biti deo istorije, a bilo je i vreme“, rekla je Pelosi nekoliko sati pre govora u intervjuu za MSNBC.

Zagovornice žena u politici su rekle, videvši Haris i Pelosi kako sede zajedno iza Bajdena, da je to „prelep momenat“.

Ali su dodale da biranje žene da sedi u Ovalnom kabinetu je cilj koji treba ostvariti, zajedno sa izjednačavanjem prava Ustavom.

Džo Bajden govor,
Foto: Melina Mara/Pool via REUTERS

Bajden je pomogao da momenat bude zvaničan tako što je obećao da će glasati za ženu za kandidata za predsednika i dodao da je izabrao Haris za prvog saradnika, koja je pre toga bila senator iz Kalifornije.

„Ovo je sjajan start i moramo da nastavimo da se krećemo ka izjednačavanju prava“, rekao je Kristijan Nans, predsednik Nacionalne organizacije za žene.

Džo Bajden govor,
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS / POOL

Prelosi (81) je ušla u istoriju tako što je postala prva predsedavajuća Predstavničkog doma tokom administracije Džordža Buša.

Haris (56) je ušla u istoriju prošle godine kada je postala prva žena i prva Afroamerikanka i žena indijskog porekla koja je postala potpredsednik.

Iz kancelarije Kamale Haris nisu komentarisali dešavanja sa predsedničkog govora o njenoj istorijskoj ulozi, rekavši da „više vole da trenutak govori sam za sebe“.

Osim toga, Haris i Pelosi su hijerarhijski prve i druge zamenice Bajdena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)