Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Princ Hari i njegova supruga Megan su javno saopštili da prekidaju svaki kontakt i saradnju sa nekoliko britanskih tabloida zbog kako su naveli senzacionalističkih i lažnih priča. Oni su povodm toga poslali pismo urednicima Sana, Dejli Mejla, Dejli Ekspresa i Dejli Mirora, kojima su poručili da ne žele da budu "valuta za klikove". Ova priča ubrzo je dobila nastavak i to od strane Dejli Mejla koji je u svom stilu odgovorio princu Hariju i Megan, ali uz put dodtano su potkačene i još neke popularne ličnosti koje su označene kao razmažene i osobe koje su pobegle od svojih prava i obaveza.

Poznati britanski novinar Pirs Morgan, poznat po konstantnom podbadanju mlađeg princa i njegove holivudske mlade, svoj tekst započeo je čuvenom parolom iz Prvog svetskog rata “ Tata, šta si ti radio u Velikom ratu“, kada se od britanskih muškaraca tražilo da se prijave za borbu na Zapadnom frontu. Ova kampanja je imala efekat, jer niko od muškaraca nije želeo da svojoj maloj deci ili unucima jednog dana odgovori: „Ništa, deco ostao sam kod kuće i nisam radio ništa“. Upravo zahvaljujući ovoj paroli, Britanija je izašla iz tog rata kao pobednica.

Ironično, piše Morgan u Dejli mejlu, jeste da se i u ovom svetskom ratu sa koronavirusom, od većine traži da ono što je bilo nekad sramota da ne rade, da ostanu kod svoje kuće i ne rade ništa, kako bi se pobedio smrtonosni neprijatelj COVID-19.

Foto:EPA-EFE/VICKIE FLORES

Dejli Mejl kao drugi herojski primer uzeo je kapetana Toma Mora, stogodišnjeg veterana Drugog svetskog rata koji se kreće po svom vrtu i time pokušava da prikupi što više novca za nacionalni zdravstveni sistem. Svojim postupkom on je mnoge Britance dirnuo jer je uspeo da preživi koronavirus, a sad ima želju da svoju zahvalnost vrati zdravstvenom sistemu, koji mu je spasao život na svoj način i da se ponovo oduži zemlji koju je branio u dalekoj Burmi od vidljivog neprijatelja i sad od nevidljivog koji je odneo život 80 lekara. Skromni kapeta Mor je skupio preko 27 miliona funti za NHS svojom akcijom.

Nasuprot herojstvu kapetana Mora, Dejli Mejl nastavlja u tekstu sa tvrdnjom da je epidemija korone u Velikoj Britaniji iznedrila i ono najgore, posebno među bogatima i privilegovanima.

Pod udar su došli bračni par Dejvid i Vikotrija Bekam, poznati bivši fudbaler i pevačica, koji su navedeni kao primer licemerja, jer aplaudiraju lekarima i sestrama, a istovremeno ne troše ni peni svog ogromnog bogatstva od 335 miliona funti.

Ali, Dejli Mejl postavlja pitanje, a šta su Dejvid i Viktorija Bekam uradili za svoju zemlju?

Prema pisanju Mejla zapravo ništa. Oboje su pobegli u inostranstvo da više ne budu poreski obveznici, a preko tog poreza se finansira zdravstveni sistem Velike Britanije, a Viktorija se opredelila da iskoristi državne pare da plaća svoje radnike u modnoj industriji.

„Kad se sabere, Viktorija uzima od države oko 75.000 funti mesečno, što je manje nego što Bekamovi mogu da zarade samo na kamatama, a možda bi mogli da izdvoje novac da se za tih 75.000 funti kupi zaštitna oprema za lekare, kojima je očajnički potrebna“, piše Morgan, koji je potkačio poznati bračni par da su za novi penthaus u Majamiju isplatili 17 miliona funti, pošto su u njemu pozirali sa flašom vina od 2.000 funti, koju su pili za večeru.

Foto:EPA-EFE/Julio Munoz

Posle trakata o Bekovima Dejli Mejl je došao i do svoje najveće „žrtve“ – naime, kako pišu, u Holivudu pojavio jedan narcistički bračni par u obliku vojvode i vojvotkinje od Saseksa.

Mejl je nastavio tekst u ironičnom tonu, da su to oni, ako se čitaoci sećaju, koji su izašli iz kraljevske porodice i ostavili Britaniju na cedilu, jer se nisu mogli da se izbore sa svakodnevnim obavezama i dužnostima u zamenu za uživanje u palatama i slugama, ili možda su bili revoltirani jer ih mediji smatraju licemerima na razne teme, poput propovedanja borbe protiv klimatskih promena, dok se voze privatnim avionima.

„Rečeno je da žele ‘mirniji život’ za svog sina Arčija, tako da su se prirodno sklonili od svega uživajući na Beverli Hilsu, prestonici paparaca, gde žive u raskošnom domu. Tamo će, kažu, formirati novu organizaciju pod imenom ‘Arčvel’ koja je spasiti svet. Naravno, tajming za to im je bio spektakularno loš. Megan i Hari stigli su u Holivud kako bi započeli karijeru kao slavne osobe, ali onda su utvrdili da na njih niko ne obraća pažnju zbog pandemije“, piše Dejli Mejl u svom članku i za Hari i Megan dodaje da su zapravo opsesivno gladni pažnje i da je sve ovo za njih bio najgori scenario jer se o njima mesecima neće čuti ništa niti je koga briga za njih.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Za razliku od njih, zaključuje Mejl, ostali članovi kraljevske porodice na čelu sa kraljicom Elizabetom, izvršavaju svoje dužnosti, pa je čak i princ Filip (98) izašao da oda počast onima koji se bore protiv kornavirusa.

S druge trane ovaj tabloid osvrće se da su Megan i Hari konačno stavili dizajnerske maske na lice i dostavljali hranu prema potrebi na Beverli Hilsu, ali da sve bude snimljeno kamerom.

„Odlučili su da je ovo pravo vreme da pokrenu još jedan front u svom patetičnom ratu sa medijima i u izjavi neverovatno visoke bahatosti napali četiri britanske novine koje žele da isključe iz svog života. Oni su napravili jedan od svojih uobičajenih bestidnih, loše napisanih, jezivih napada na to kako su to grozni tabloidi“, piše Morgan.

Mejl je princa Harija kritikovao i zato što je rekao da „britanske mediji preuveličavaju situaciju oko koronavirusa“:

Foto: Clarence House / Ferrari / Profimedia

„Otkud on zna koliko je loše iz njegovog holivudskog skrovišta – da li je zvao svog oca, koji je oboleo od tog virusa. Gotovo je nemoguće preuveličati koliko je ta kriza loša, to je daleko najgore nešto je iko od nas rođen posle Drugog svetskog rata doživeo, nešto što izaziva nezamislivi užas i tugu i utiče na sve naše živote na način na koji to nismo mogli da shvatimo do pre nekoliko meseci. Životi se uništavaju, radna mesta se uništavaju, uništavaju se čitave ekonomije, a sve što smo uzimali zdravo za gotovo je nestalo“, dodaje se u tekstu koji je potpisao urednik Dejli Mejla Pirs Morgan, koji je naveo da neće voditi više polemiku sa čovekom koji je napustio svoju porodicu i zemlju da bi vodio raskošan život u razmaženoj samodovoljnosti.

On je dodao i da par razmaženih osoba koji troše milione funti poreskih obveznika neće novinarima davati nikakve naredne kako treba da se ponaša novinar.

„Mislite li da je globalna pandemija pravi trenutak da se medijima objavi još jedan rat? Zašto mislite ili se toliko zavaravate da svi pričaju o vašem podmuklom egu, kada je veliki broj zdravstvenih radnika stradao u borbi sa virusom? Zar ste vi toliko glupi da mislite da britanska javnost ima samo jedan interes, da brine kako vas novine predstavljaju?“, piše britanski novinar.

Foto:EPA-EFE/NEIL MUNNS

Takođe,  navodi i dok oni objavljuju privatne SMS poruke između Megan i njenog oca kakvu će pravnu borbu povesti protiv medija, hiljade porodica gubi svoje najmilije od korone i pri tome ne mogu ih videti dok umiru, a oni objavlju poruke.

„Oni žive u mehuru od sapunice, koji ne dozvoljava da se vidi da je globalna pandemija u jednom veku bitnija od njihove samopromocije…. Vidim da je upravo ovaj rat protiv koronavirusa razotkrio njihovu egoističnosti i da su u pitanju sebični šarlatani. Kad budu bake i deke i budu držali unuke na kolenima i pitaju ih šta su radili u Velikom ratu protiv koronavirusa Bekamovi će biti prinuđeni da odgovore: „Potrošili su novac poreskih obveznika koji je trebao otići medicinskim sestrama, a Saseksi će odgovoriti da su „patili zbog zverskih medija“, zaključuje na kraju Pirs.

Autor: Andrej Mlakar/Dejli Mejl

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar