Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Princ Hari i Megan Markl nisu obični ljudi. To po sebi nije nužno loše; problem je u njihovim pokušajima da se predstave kao običan svet. Sada zvanično prestaju sa kraljevskim životom, ali će po svoj prilici uživati u povlasticama kao da imaju titule, bez obaveza.

Britanski tabloidi su bili ozloglašeni kao nemilosrdni i besramni i pre nego što su proglašeni krivcima za smrt Harijeve majke, princeze Dajane, i istina je da umeju da budu poput lešinara, ali im se ne može osporiti pravo da kraljevskom paru koji više – zvanično makar – nije kraljevski spočitavaju putovanja privatnim avionima, naročito u jeku pandemije.

Nije po sebi problem ni let privatnim avionom; stvar je u tome da se onog trenutka kada taj avion uzleti, gubi pravo da se popuje o ozbiljnosti klimatskih promena i tome kako se treba odnositi prema životnoj sredini. Privatnim avionima ionako putuje manje ljudi nego komercijalnim letovima, što znači da je potrošnja goriva po osobi neuporedivo veća.

Foto:EPA-EFE/NEIL MUNNS

 

Pročitaj i:

Hari je zagovarao borbu za očuvanje prirode i protiv klimatskih promena godinama, ali svaki cinik nazvao bi vojvodu i vojvotkinju od Saseksa pre licemerima nego „ekološkim ratnicima“. Naročito posle pisanja britanskih medija da su za 11 dana privatnim avionom putovali četiri puta.

U privatni avion su uskočili i pre nekoliko dana, usred pandemije, pošto su prvo podelili smrtnicima savete o sprečavanju zaraze i širenja koronavirusa koji podrazumevaju, normalno, kućnu izolaciju i odlaganje svih putovanja. To, očigledno, ne važi za princa i njegovu suprugu, pošto su brzo odleteli u Los Anđeles gde su se i preselili pošto su odlučili da više neće da budu kraljevići. Makar ne formalno.

Pošto njihove kraljevske dužnosti sada i zvanično prestaju, britanska – a i svetska javnost – pitaju se šta će Hari i Megan raditi, kako će preživljavati i šta ostatak porodice misli o tome.

Hari i Megan više neće koristiti titule njegovo i njeno kraljevsko visočanstvo i više neće predstavljati kraljicu. Ipak, to neće promeniti nasledni red i ne znači da se par neće više kretati u kraljevskim krugovima.

Princ Čarls složio se da ih podržava finansijsk (nije retkost da dete dobije deo očevog nasleđa nakon njegove smrti, ali je princ Hari u ovom slučaju izuzetak, jer nije naslednik, a i princ Čarls niti je kralj, niti je umro), a biće im dozvoljeno da zadrže kuću na imanju Vindzor u Engleskoj ako otplate 2,4 miliona funti javnih sredstava koja su iskorišćena za obnovu – ali par je jasno rekao da namerava da provede više vremena u severnoj Americi.

Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

To je na početku značilo da će živeti u Kanadi, gde su uzeli kuću na ostrvu Vankuver, ali je američki predsednik Donald Tramp napisao na svom Tviter nalogu ove sedmice da je porodica došla u Ameriku, ali da Amerikanci sigurno neće plaćati za njihovu zaštitu. Portparol Saseksa je odmah odgovorio da oni ne planiraju da traže od američke vlade da im obezbedi sigurnost i da su obezbedili privatno obezbeđenje.

Ko će platiti privatno obezbeđenje nije poznato. Kao ni ko je plaćao kuću u Kanadi.

Kada je procurila vest o njihovom „povlačenju“, Pirs Morgan ih je nazvao „najrazmaženijim derištima u istoriji“, Dejli mejl je na 17 strana pisao o „lažljivom plemstvu“ – „Megzit“ je postao glavna medijska tema, a kada je saopšteno da će svejedno biti finansirani iz kraljevske kase, postalo je jasno da će i dalje voditi luksuzan i privilegovan život na račun poreskih obveznika.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Javnost im ne ostaje dužna ni na društvenim mrežama, pa su isključili komentare na Instragram objavama u maniru pravih snobova, valjda pošto im je neko stavio do znanja da se moralisanje na Instagramu ne računa ako si bahat kad se kamera ugasi.

Bilo je i onih koji su Harija i Megan nazvali hrabrima ili se makar u potaji radovali što ta „američka glumica u pokušaju“, kako su joj tablodi tepali, nedostojna britanskog plemstva neće više kaljati ugled Vindzora, kad je već upropastila Harija, ali je istina da su Hari i Megan hrabri taman onoliko koliko su stvarno spremni da žive kao obični smrtnici i da su, naposletku, u ovome zajedno. To što je Hari sin Lejdi Di ne daje mu ni imunitet pred tabloidima, ni pravo da i dalje zarađuje na njoj kako to rade svi koji su je ikada sreli, niti ga amnestira od odgovornosti koju plemstvo i dalje ima, makar pojavno. A ta odgovornost ne znači „instagram moral“.