Američki predsednik Džozef Bajden zvanično je objavio da će učestvovati u trci za predsednika države sledeće godine, a nedavno je saopšteno da će njegovu predsedničku kampanju voditi 45-godišnja savetnica Bele kuće Džuli Čavez Rodrigez, koja je zamenila Džen O'Meli Dilon, koja je vodila Bajdenovu kampanju 2020. godine, a "posao je otela" i Bajdenovoj sestri Valeri, koja je bila menadžer njegovim prethodnim političkim kampanjama.

Poznati porodični koreni

Kako piše BBC, Rodrigez je unuka aktivista za građanska prava Cezara Čaveza i Helen Fabele Čavez.

Čavez, koji se borio za poboljšanje uslova rada i života za radnike na farmama u periodu između 1960. i 1970. godine, ikona je u radničkim i levičarskim krugovima.

Od prvog dana kada je postao predsednik, Bajden je izložio Čavezovu bronzanu bistu na svoj sto u Ovalnom kabinetu.

Prošlog meseca, prva dama Džil Bajden i Rodrigez zasadile su ružu Cezara Čaveza u dvorištu Bele kuće.

Uhapšena kao mlada aktivistkinja

Rodrigez je često za sebe pričala da se aktivizmom bavi od malih nogu.

Učestvovala je u mnogim kampanjama, protestima i bila član raznih sindikata.

Odrasla je u Centralnoj dolini Kalifornije i studirala je na Berkliju, prisustvovala brojnim skupovima i radila je u zajednici, nastavljajući borbu svog dede za radnike na farmi.

Prema navodima Njujork tajmsa, Rodrigez je bila i uhapšena dok je delila letke o opasnostima pesticida. Tada je imala devet godina.

Rad za Baraka Obamu

Nakon što je Cezar Čavez osnovao sindikat „Ujedinjenih poljoprivrednika“ 1962. godine, njegov moto je postao „Su se puede“, odnosno „Da, možemo“.

Foto: EPA/SHAWN THEW

Ta fraza postala je jedan od glavnih slogana u predsedničkoj kampanji Baraka Obame 2008. godine.

Nakon osam godina rada kao programski direktor u istoimenoj fondaciji svog dede, Rodrigez je „upala“ u politiku tokom Obamine administracije.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Prvo je bila zaposlena u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a onda je napredovala u Kancelariji za javni angažman u Beloj kući. Kasnije je postala pomoćnik predsednika Obame.

Veze sa Kamalom Haris

Obama nije jedini demokrata za kojeg je Rodrigez radila.

Kamala Haris Kamala Harris
Kamala Haris Foto:Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Krajem 2016. godine, postala je direktor kampanje Kamale Haris za mesto u Senatu Sjedinjenih Američkih Država u Kaliforniji.

Kada je Haris pokrenula svoju kandidaturu za potpredsednika 2020. godine, Rodrigez je bila politički direktor kampanje, a kasnije i šef kabineta.

Joe Biden Kamala Harris
Džo Bajden i Kamala Haris Foto:EPA-EFE/BIDEN CAMPAIGN / ADAM SCHULTZ

Latina u Beloj kući

Džuli Rodrigez radi za Džoa Bajdena od 2020. godine.

Prvenstveno je radila kao viši savetnik koji je nadgledao Bajdenovu popularnost među Latinoameričkim biračima, a onda je imenovana za direktora Kancelarije za međuvladine poslove Bele kuće.

Tokom prošle godine, unapređena je u višeg savetnika predsednika, čime je postala Latinoamerikanka sa najvišim statusom u Beloj kući.

Pročitajte još:

Ona dolazi u trenutku kada su se neke demokrate zabrinule da stranka gubi podršku kod Latinoameričkih glasača u nekoliko ključnih država.

BONUS VIDEO Donald Tramp i Džozef Bajden izjave

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar