Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Al Drago

Američki predsednik Džozef Bajden izazao je bes Ujedinjenog Kraljevstva nakon nedavne posete Severnoj Irskoj.

Američki predsednik je izazvao reakciju zbog svog navodnog ‘antibritanskog’ stava opaskom u prepunom baru u okrugu Laut.

Bajden je rekao da nosi kravatu sa detelinom koju mu je poklonio ragbi igrač Rob Kerni, istakavši da s odobravanjem da je ragbista „pobedio Black and Tans“.

U pitanju je naziv policijskog odreda koji je poslat u Irsku 1920-ih da se suprotstavi ekstremizmu Irske Republikanske Armije (IRA). Grupa je posebno istaknuta u pesmi „Come Out, Ie Black And Tans“, koja je još uvek popularna među irskim pobunjeničkim bendovima.

Džo Bajden Foto: TANJUG/AP Photo/Patrick Semansky

Grupa je brojila oko 10.000 policajaca angažovanih da pomognu u jačanju policije na ostrvu tokom Irskog rata za nezavisnost između 1919. i 1921. Bili su poznati po svom brutalnom pristupu republikanskim napadima.

Mnogi su bili bivši vojnici i njihov nadimak dolazi od njihovih uniformi – mešavine tamnozelene boje RIC-a, koja je izgledala crno, i žute boje britanske vojske.

Prekid vatre iz jula 1921. doveo je do toga da je ostrvo podeljeno, pri čemu je Severna Irska ostala pod britanskom kontrolom, a jug se otcepio.

POGLEDAJTE JOŠ:

Komentar je izazvao smeh u pabu, ali je Bajden izazvao bes Ujedinjenog Kraljevstva. Mnogi zvaničnici istakli su da on ne poznaje istoriju zemlje, jer pominje deo prošlosti koji je za tamošnje stanovnike bolan period.

Incident preti da rasplamsa tenzije zbog Bajdenovog stava prema Severnoj Irskoj i Republici Irskoj. Međutim, ubrzo je morala da reaguje i Bela kuća, koja je razjasnila da je namera bila da Bajden pomene ragbistu koji je pobedio ekipu „All Blacks“ – tim Novog Zelanda.

Umesto toga, Bajden je izgovorio „Black and Tans“ i podsetio Irce na mračan period istorije kada su se dve frakcije borile za prevrat.

BONUS VIDEO Bajden došao u Kijev

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar