Rumunija policija Foto:Shutterstock/Cristi Croitoru

Povodom vesti o curenju radioaktivnog materijala nedaleko od Temišvara, Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije saopštio je da kod nas nije zabeleženo povećano zračenje.

Prema dostupnim informacijama, u temišvarskom Institutu za radijacionu higijenu prilikom redovnih merenja otkrivena je povišena radioaktivnost, saopštio je Direktorat.

Rumunski stručni timovi utvrdili su da je povišena radioaktivnost lokalnog karaktera i da nema opasnosti po stanovništvo u okolini, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije nastavlja da prati situaciju i redovno izveštava javnost.

Rumunska nacionalna agencija Ađerpres prenela je da je služba policije Temišvara za oružje, eksplozive i opasne materije sprovodi istrage zbog nepoštovanja režima rukovanja nuklearnim materijalom, nakon što je utvrđeno prisustvo izvora zračenja.

S druge strane, rumunski Inspektorat za vanredne situacije saopštio je da da nije bilo kontaminiranih osoba i da nema opasnosti za stanovništvo jer se, kako ističu, inicident dogodio u prostoru Instituta za radijacionu higijenu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar