Dariga Nazarbajev Nursultan Nazarbajev Nursultan Nazarbayev
Nursultan Nazarbajev i Dariga Nazarbajev Foto:EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK/EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE

Nursultan Nazarbajev, bivši lider Kazahstana, povukao se sa funkcije 2019. godine, nakon čega je vlast preuzeo aktuelni predsednik Kasim-Žomart Tokajev. Njegova vladavina sada se suočava sa brojnim izazovima, koje su izazvali nasilni protesti zbog povećanja cena goriva. Trenutna situacija pogodna je samo za Nazarbajeva, koji je pronašao način da se moć ponovo nađe u njegovim rukama.

U najvećem gradu Kazahstana – Almatiju, mirnije je nego prethodnih dana, ali borbe na ulicama se nastavljaju. Prema zvaničnim podacima, više od četrdeset ljudi je poginulo, a nadležni tvrde da je uhapšeno 4.400 ljudi. Protesti vođeni nataloženim nezadovoljstvom eskalirali su zbog eksplozija cena na benzinskim pumpama.

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev snagama bezbednosti dao je naredbu da bez upozorenja pucaju na demonstrante, koje je optužio „da vrše terorizam, što se neće tolerisati“.

Kazahstan protest
Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Dok građani Kazahstana u panici dočekuju svaki novi dan, bivši lider Nazarbajev zadovoljan je razvojem situacije. Iako se sa vlasti povukao pre tri godine, mnogi veruju da je usled nesposobnosti Tokajeva ostao vladar iz senke. Sada je spreman da poziciju moći indirektno preuzme, i to tako što će za vršenje predsedničke funkcije pripremiti svoju ćerku – Darigu Nazarbajevu.

Nazarbajev je 18 godina vladao zemljom, i gotovo svakodnevno održavao izuzetno bliske odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Nakon povlačenja sa funkcije, nastavio je da drži jaku poziciju u vladu kao predsednik Saveta bezbednosti Kazahstana.

Predsednik Kazahstana Kasim Zomart Tokajov
Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajov Foto:Tanjug/Kazakhstan’s Presidential Press Service via AP

Aktuelni predsednik Tokajev je sada u panici, ocenili su politički analitičari, jer postoji sve više indicija da Dariga Nazarbajeva pretenduje da ga smeni sa funkcije. Ona se trenutno nalazi na poziciji poslanika u kazahstanskom parlamentu, i itekako je prisutna u političkom životu te zemlje.

Njen otac, omraženi lider, ne može da računa na podršku građana za novi mandat, ali zato njegova ćerka uživa određeno poverenje javnosti, što bi joj pomoglo da i zvanično sruši sadšnjeg predsednika.

Nursultan Nazarbayev Nursultan Nazarbajev
Nursultan Nazarbajev Foto:EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK

Tokajev, zabrinut za svoju poziciju, pozvao je saveznike da pomognu Kazahstanu. Među ljudima od poverenja nalaze se ruski i beloruski predsednici – Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, koji su obećali da će pomoći Kazahstanu da uspostavi mir.

BONUS VIDEO Sukobi na ulicama Kazahstana zbog povećanja cene goriva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar