Foto: EPA/JOHAN NILSSON

Glavni sindikat pilota skandinavske aviokompanije SAS odlučio je da sprovede pretnje o štrajku posle neuspelih pregovora oko plata, objavio je šef te aviokompanije u ponedeljak, 4. jula. Zbog štrajka će biti otkazano 50 odsto letova, što će pogoditi 30.000 putnika dnevno, naveo je SAS u saopštenju.

„Piloti su rešili da stupe u štrajk“, rekao je generalni direktor SAS-a Anko van der Verf u obraćanju novinarima osuđujući „kulturu štrajkova“ u trenutku kada kompanija traži investitore zbog finansijskih teškoća, prenela je agencija Frans pres (AFP).

„Kako će dođavola štrajk u najopterećenijoj nedelji u poslednje dve i po godine pomoći da nađemo i privučemo investitore“, rekao je holandski šef kompanije kritikujući to što se radi o šestom štrajku za dvanaest godina.

Više od 900 pilota bazirnih u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj 9. juna su upozorili na štrajk, osuđujući ustupke oko plata koje od njih uprava traži, koje, prema njima, iznose oko 30 odsto.

Piloti su optužili upravu za neuspeh pregovora.

Predstavnik pilota rekao je da su dali SAS-u sve što je kompanija htela, da su pregovarali osam meseci bez ikakvih rezultata i ocenio da ih SAS primorava na ovaj korak.

Pretnja o štrajku počela je da se širi 29. juna, međutim pregovori su dva puta produžavani u nadi da će se postići sporazum.

Akcije SAS-a su već na istorijskom minimumu, pale su više od osam posto posle te objave na berzi u Stokholmu na samo 0,60 kruna.

Zbog velikih gubitaka uprava SAS-a objavila je u februaru plan štednje nazvan „SAS Forvard“ (SAS Forward) koji je završen početkom juna planom za dokapitalizaciju od gotovo milijardu evra sa mogućim novim investitorima, podseća AFP.

Danska, vodeći akcionar zajedno sa Šveskom, sa po 21,8 odsto udela u kompaniji saopštila je prošlog meseca da je spremna da uveća udeo na 30 odsto. Švedska je odbila da uloži svež novac ali je spremna da pretvori dug u kapital. Norveška koja je izašla iz kapitala SAS-a 2018. rekla je da je spremna da se vrati, ali i ona samo putem konverzije duga u akcije.

Štrajk u SAS-u se održava u vreme kada se najavljuje da će biti teško leto za evropske aviokompanije i aerodrome suočene sa manjkom osoblja koji pogađa saobraćaj. Posle velikih smanjenja radnih mesta zbog pandemije korona virusa, kompanije i aerodromi u mnogim zemljama imaju teškoće da ponovo regrutuju ljude.

BONUS VIDEO: Zašto je haos na aerodromima – gosti Petar Vojinović i Goran Miletić


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar