Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Guverner Ilinoisa J.B. Pritzker najavio je da naredba "ostani kod kuće" ostaje na snazi do 30 maja, kao i da će istovremeno ublažiti neka od ograničenja uvedena da bi usporio širenje korona virusa.

Naredba sigurnje je kod kuće tom najnovijom odlukom u Ilinoisu, koji je šesta savezna država po broju pozitinvno testiranih, produžna je za još 30 dana.

Ilinoisa po navodima zvaničika dostiže vrh epidemje, što je kako kažu dobra vest.

Svi stariji od dve godine od 1. maja će morati da nose maske ili da prekriju lice u svakom trenutku i da održava sociijalu distancu, što se posebno odnosi na zatvorene prostore kao što su prodavnice, prenosi Čikago tribjun.

Pojedine prodavnice koje ne služe zadovoljenju osnovnih potreba moći će da rade od 1. maja ali samo za telefonske i on lajn proudžbine. Bolnice će moći da primaju pacijente koji nisu oboleli od koronavirusa i operišu pacijente. Zaposleni u lancu prodavnica Target i dalje će dobijati privremenu povišicu od dva dolara po satu.

Tada će biti dozvojen ribolov i plovidba, ali u grupama ne većim od dve osobe. Plovidba će mnogima otvoriti stare mogućnost imajuć i vidu brojna jezera ali i reke zahvajujći kojima je ta država povazana i sa Meksičkim zalivom.

Lov će biti i dalje zabranjen.

Pojedni parkovi će biti otvoreni od izlaska do zalaska sunca, dok će svi centri za posetioce, kampovi, igrališta, plaže ostati zatvoreni.

Najpopularniji park Starved Rock koji je i prva atkacija u državi spada među one koji još neće otvorti kapije, pa tursti i dalje neće moći da uživaju u njegovim prirodnim lepotama, vodopadima, kanjonima kojih ima 18, pecanju …

Takođe, tereni za golf moći će ponovo da počnu da rade i da drže kurseve,

U Iliniosiu, gde je ujedno i najbrojnija srpska zajednica, trentuno je pozitivno nešto manje od 37.000 ljudi, a do sada ih je umrlo 1.688.

Samo više od Ilinoisa pozitvnih imaju NJujork, NJu Džerzi, Kalifnrija, Mičigen i Pensilvanija.