Azovstal, Marijupolj, čeličana, satelitski snimak
Foto: EyePress News / Newscom / Profimedia

U toku je treća operacija za evakuaciju civila iz ukrajinskog lučkog grada Mariupolja i opkoljene čeličane Azovstal, izjavio je u četvrtak, 5. maja generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš pred Savetom bezbednosti. Ranije u toku dana, ukrajinski oficir, koji se bori u čeličani Azovstal u Mariupolju, optužio je ruske trupe da ne dozvoljavaju evakuaciju civila.

Kako prenosi Rojters, Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) do sada su pomogli da se skoro 500 civila evakuiše sa područja Mariupolja tokom dve operacije u protekloj nedelji.

Gutereš je odbio da iznese detalje o novoj operaciji „kako bi izbegao potkopavanje mogućeg uspeha“.

On je u obraćanju članicama Saveta bezbednosti izrazio nadu da će nastavak koordinacije sa Moskvom i Kijevom dovesti do više humanitarnih koridora, kako bi se civilima omogućio siguran izlaz sa linije borbi i kako bi pomoć stigla do onih kojima je preko potrebna.

„Moramo nastaviti da sve što možemo da izvučemo ljude iz ovih paklenih predela“, dodao je.

Ranije u toku dana, ukrajinski oficir koji se bori u čeličani Azovstal u Mariupolju, optužio je ruske trupe da ne dozvoljavaju evakuaciju civila.

Sa druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je njegova država „još uvek spremna“ da obezbedi bezbedan prolaz za civile iz Azovstala.

Teške borbe su besnele u četvrtak u opkoljenoj čeličani Azovstal u Mariupolju, dok su ruske snage pokušavale da završe zauzimanje strateški važnog lučkog grada na Azovskom moru, prenele su svetske agencije.

Stotine ukrajinskih vojnika skriveno je u podzemnim bunkerima čeličane Azovstal, mnogi od njih su ranjeni, a sa njima su i civili.

Rusija je za 5. maj najavila trodnevno primirje, kako bi se evakuisali civili koji su još uvek zatočeni u čeličani Azovstal u Mariupolju. Dan pre je ukrajinska vojska saopštila da se vode „krvave borbe“ za Mariupolj.

Dešavanja u Ukrajini možete da pratite na našem lajv blogu Nova.rs

BONUS VIDEO: Ruske snage bombarduju čeličanu Azovstal

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar