Foto: EPA-EFE/JAIPAL SINGH

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da je šokiran proterivanjem sedam zvaničnika te organizacije iz Etiopije, navodeći da ima puno poverenje u njih.

Gutereš je rekao da je osoblje UN koje učestvuje u humanitarnim opearcijama „nepristrasno i neutralno“, navodi Asošiejted pres.

On je naveo da su UN u kontaktu sa vladom Etiopije „u očekivanju da će osoblju o kojem je reč biti dozvoljeno da nastavi važan rad“.

Povezane vesti:

„U Etiopiji UN obezbeđuju pomoć od koje zavise životi, uključujući hranu, lekove, vodu i sanitarnu opremu“, naveo je Gutereš.

Vlasti Etiopije su ranije danas saopštile da su odlučile da proteraju sedam zvaničnika UN koje su optužile za mešanje u unutrašnja pitanja te zemlje, u vreme sve većeg pritiska na etiopsku vladu zbog smrtonosne blokade koju je uvela prema regionu Tigraj.

Proterivanje zvaničnika UN je do sada najoštriji potez Etiopije u njenom nastojanju da ograniči dostavu humanitarne pomoći regionu sa šest miliona stanovnika posle gotovo godinu dana rata u toj oblasti.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar