Foto: EPA-EFE/Ida Marie Odgaard

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je na administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena da ukine ili odustane od svih sankcija Iranu, kao i da se vrati sporazumu iz 2015. koji ima za cilj sprečavanje Teherana da razvija nuklearno oružje

U izveštaju Savetu bezbednosti UN Gutereš je pozvao i Iran da se pridržava odredbi sporazuma i nazvao njihovo kršenje zabrinjavajućim koracima Teherana, prenosi Rojters.

Savet bezbednosti raspravlja danas o izveštaju generalnog sekretara o primeni rezolucije iz 2015. godine koja sadrži i nuklearni sporazum između Irana, SAD, Francuske, Britanije, Nemačke, Rusije i Kine.

Bivši američki predsednik Donald Tramp napustio je taj sporazum 2018. godine i ponovo uveo oštre sankcije Iranu, što je navelo Teheran da 2019. počne da krši neka od nuklearnih ograničenja.

Guterešov apel Vašingtonu i Teheranu dolazi usred razgovora o oživljavanju sporazuma, poznatog Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), prema kome je Iran prihvatio ograničenja u svom nuklearnom programu za ukidanje većeg broja sankcija koje su mu nametnute.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar