Foto: EPA-EFE/Ida Marie Odgaard

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš danas je u Moskvi poručio da je neophodno udvostručiti svetski kapacitet proizvodnje vakcina, kao i raspodelu vakcina.

POGLEDAJTE JOŠ:

Danas je u Rusiji organizovan sastanak Gutereša i Sergeja Lavrova, a na konferenciji za novinare nakon sastanka Gutereš je apelovao da se udvostruče kapaciteti proizvodnje vakcina.

Mnoge zemlje pate od nedostatka vakcina, naročito Indija, što je pogoršalo drugi talas pandemije. Bolnice i mrtvačnice su prepune i trenutno vlada nestašica lekova i kiseonika u Indiji.

Evropska unija je već rezervisala višak vakcina.

„Potpuno je neprihvatljivo živeti u svetu u kojem razvijene zemlje mogu da vakcinišu veći deo svog stanovništva, dok mnoge nemaju pristup jednoj jedinoj dozi“, poručio je Gutereš.

On je spomenuo rizike od mutacija koronavirusa i novih varijanti, dok se virus šiti „poput požara“ u različitim delovima sveta koji su još u razvoju.

„U interesu svih je da se svet vakciniše. Verujemo da su nam potrebne dve stvari – udvostručiti svetski kapacitet proizvodnje vakcina i imati pravičniju raspodelu“, kazao je Gutereš.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar