Foto: EPA-EFE/Ida Marie Odgaard

Mržnja i diskriminacija prema muslimanima porasli su do to mere da su poprimili "razmere epidemije", upozorio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš. Međunarodni dan borbe protiv islamofobije, koji se ove godine održava po prvi put, obeležava se nakon napada na dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu 15. marta 2019. godine kada je 51 osoba ubijena, a 49 ranjeno.

Gutereš je nagli porast netrpeljivosti prema muslimanima opisao kao deo šireg globalnog zaokreta prema nacionalizmu i udaljavanju od prava manjina, javlja državna turska agencija Anadolija.

„Ponovni rast netrpeljivosti prema muslimanima zasigurno je u skladu s drugim uznemirujućim trendovima kojima svedočimo na globalnom nivou: ponovno oživljavanje etno-nacionalizma, neonacizma, stigmatizacija i govor mržnje usmjereni prema ranjivoj populaciji, uključujući muslimane, Jevreje, neke manjinske kršćanske zajednice, kao i druge“, rekao je Gutereš na UN-ovom događaju održanom povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv islamofobije.

Poručio je i da je potrebno dodatno zaštititi manjinske zajednice.

„Manjinske zajednice deo su bogatstva našeg kulturnog i društvenog tkiva. Međutim, možemo videti ne samo oblike diskriminacije već i politike asimilacije kojima se želi izbrisati kulturni i verski identitet manjinskih zajednica“, dodao je.

Potom je citirao ajete iz Kurana, poručivši da raznolikost predstavlja bogatstvo za celo čovečanstvo.

„Kao što nas podseća i časni Kuran: narodi i plemena stvoreni su da bi se upoznavali. Raznolikost je bogatstvo, a ne pretnja“, kazao je šef UN-a.

Međunarodni dan borbe protiv islamofobije, koji se ove godine održava po prvi put, obeležava se nakon napada na dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu 15. marta 2019. godine kada je 51 osoba ubijena, a 49 ranjeno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar