Foto: EPA-EFE/Ida Marie Odgaard

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je danas da je ceo svet u ratu sa koronavirusom te da će nakon pandemije mnoge zemlje biti u recesiji.

„Naš svet suočava se sa zajedničkim neprijateljem. U ratu smo sa virusom“, rekao je Gutereš novinarima preko video konferencije.

On je rekao da kreativnost kao i jačina odgovora mora da odgovara jedinstvenoj prirodi krize.

„Nalazimo se u situaciji bez presedana i normalna pravila više ne važe. Ne možemo da posegnemo za uobičajenim sredstvima u ova neuobičajena vremena“, dodao je Gutereš.

On je pozvao svetske lidere da se pridruže naporima u globalnom odgovoru na ovu pretnju poručivši da su tri glavna cilja uklanjanje opasnosti po ljudsko zdravlje, društvena podrška i obnova privreda.

„Čak i u najbogatijim zemljama, vidimo da zdravstveni sistemi posrću pod pritiskom“, rekao je Gutereš.

Napomenuo je da će ekonomska recesija izazvana pandemijom možda uticati na zemlje u razvoju, najviše žene i decu i dodao da će Međunarodni monetarni fond, Svetska banka i druge međunarodne finansijek institucije imati ključnu ulogu, prenosi TASS.

„Deca će takođe platiti veliku cenu. Više od 800 miliona dece trenutno nije u školi, mnogi od njih u školi imaju jedini obrok. Moramo da osiguramo da sva deca imaju pristup hrani“, rekao je Gutereš.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram