Foto:EPA/BORIS ROESSLER

Gugl je objavio da je potpisao niz ugovora o licencama s italijanskim medijima, čime se otvara put za naknade izdavačima novina, prema zakonu koji je uspostavljen evropskom direktivom pre dve godine i sličan je autorskom pravu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ovi ugovori omogućuju izdavačima italijanske štampe pristup „Google News Showcase“-u, novom programu koji je Gugč najavio prošle godine i putem kojeg medijima plaća obogaćeni izbor sadržaja.

„Ovi ugovori predstavljaju važnu etapu u odnosima Gugla s italijanskim izdavačima, kroz plaćanje izdavačima u okviru Google News Showcase“, saopštili su iz kompanije Gugl.

„Google News Showcase će narednih meseci biti dostupan u Italiji“, precizirano je.

„Ugovori predstavljaju važan korak i potvrdu obveze Gugla prema izdavačima“, rekao je generalni direktor italijanske filijale Gugla Fabio Vakarono.

Među potpisnicima ugovora su RCS MediaGroup, Il Sole 24 Ore, Gruppo Monrif, Caltagirone Editore, Il Fatto Quotidiano, Libero, Il Foglio, Il Giornale, Il Tempo, Ciaopeople, Edinet, Gruppo Corriere, Citynews i Varese Web.

„Plaćanje informacija, uključujući prava povezana s distribucijom digitalnog sadržaja, glavne su teme za koje se borila naša izdavačka skupina“, rekao je šef vodećeg italijanskog lista Đuzepe Serbon.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar