Foto: Shutterstock/Ascannio

Volonter vakcine koju razvijaju britanska kompanija Astra zeneka i Univerzitet Oksford, otkrio je da je pretrpeo groznicu, drhtavicu, glavobolju i umor 14 sati nakon primanja vakcine protiv koronavirusa.

Volonter, koji je prvi put primio vakcinu u maju, rekao je za Dejli Mejl da se probudio oko 2 sata ujutro i da se smrzavao, ali da je imao temperaturu iznad 39 stepeni.

„Osećao sam se neverovatno slabo i nisam mogao zaista da ustanem i da se krećem, pa sam uzeo paracetamol. Temperaturu sam imao i sledećeg dana“, izjavio je volonter koji je želeo da ostane anoniman.

Tokom prva dva dana nakon primanja vakcine imao je i glavobolju zbog koje nije mogao da se koncentriše.

Rekao je i da su najteži simptomi nestali kada se probudio trećeg dana nakon uzimanja vakcine, ali su se neželjeni efekti nastavili.

„Nekoliko dana posle toga i dalje sam se osećao slabo – iako simptomi nisu bili toliko jaki kao prvog dana, osećaj je bio grozan“, dodao je on.

Volonter je u ponedeljak trebalo da primi pojačanu injekciju, ali noć pre toga je dobio mejl o otkazivanju tretmana.

Podsetimo, Astra zeneka suspendovala je testiranje vakcine nakon što se jedan od volontera razboleo od tranverzilnog mijelitisa.

Pauziranja prilikom testiranja vakcine nisu neuobičajena, ali je to ipak udarac za sve one koji su očekivali da će vakcina biti gotova  narednih meseci.

Kompanija Astra zeneka znaće do kraja godine da li njihova eksperimentalna vakcina štiri stanovništvo od korone, pod uslovom da se testiranja uskoro nastave.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (7)