Gordan Grlić Radman
Gordan Grlić Radman Foto: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman je na neformalnom sastanku sa evropskim kolegama u Pragu pozvao da EU posveti više pažnje Zapadnom Balkanu u kontekstu ruske agresije i poručio da Ukrajina i dalje može da računa na hrvatske podršku.

Na dvodnevnom sastanku u glavnom gradu Češke, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, postignut je politički dogovor o potpunoj suspenziji Sporazuma između Evropske unije i Ruske Federacije o pojednostavljenju izdavanja viza. , kao i o nepriznavanju pasoša izdatih na okupiranim teritorijama, saopštilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP).

Grlić Radman je na sastanku istakao značaj bezbednosti i stabilnosti u neposrednom susedstvu Unije, posebno na Zapadnom Balkanu. S tim u vezi, upozorio je na politiku Srbije.

„Trebalo bi više pažnje da posvetimo Zapadnom Balkanu. Umesto da nam se pridruži u osudi ruske agresije, Srbija šalje svog ministra unutrašnjih poslova u Moskvu, dok istovremeno njihovi najviši zvaničnici iznose nacionalističke poruke i revizionističke narative u okviru imperijalne politike takozvani srpski svet. To ne treba da prođe nezapaženo jer očigledno nije u skladu sa stavom Evropske unije i destabilizuje ceo ionako krhki region“, istakao je ministar Grlić Radman.

Na marginama sastanka razmenjena su mišljenja sa ministrima spoljnih poslova Ukrajine, Moldavije i Gruzije, dodaje MVEP.

„Ukrajina i dalje može da računa na podršku Hrvatske u širokom spektru oblasti, od humanitarne pomoći do razminiranja i posleratnog oporavka. Spremni smo i da podržimo Moldaviju i Gruziju u njihovim reformskim procesima i podijelimo vlastito iskustvo i znanje o pristupanju EU. “, rekao je ministar.

„Posledice ruske agresije istakle su mnoge izazove“

Prvi radni deo sastanka ministri su posvetili odnosima Evropske unije i Afrike, šest meseci nakon poslednjeg sastanka na samitu Evropske unije i Afričke unije, između ostalog u svetlu ruske agresije na Ukrajinu i njene implikacije na situaciju u Africi, uključujući veoma ozbiljnu krizu sa hranom.

„Globalne posledice ruske agresije samo su dodatno naglasile brojne izazove sa kojima se afričke zemlje već suočavaju. EU već daje značajan doprinos trenutnim i dugoročnim rešenjima ključnih kriza i izazova u Africi, kroz brojne programe i instrumente. Međutim, potrebni su dodatni napori u izgradnji poverenja i partnerstva, kao i celokupnoj implementaciji investicionog plana u okviru strategije Global Gatevai koju je EU usvojila u februaru“, istakao je ministar.

***

BONUS VIDEO: Selaković: Grlić izneo neistine, Zagreb da ne drži lekcije o iskrenosti


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar