Greta Tunberg Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Poznata klimatska aktivistkinja iz Švedske, Greta Thnberg, iskoristila je priliku kako bi tokom svog govora na konferenciji Youth4Climate u Milanu ismejala reči nekih svetskih čelnika, uključujući britanskog premijera Borisa Džnsona.

18-godišnjakinja je koristila snimke na kojima se čuje kako Džonson izgovara svoje česte izraze poput „build back better“ (fraza koja se odnosi na oporavak društva nakon pandemije virusa korona, op.a.) ili „expensive bunny hugging“ (fraza kojom se kritikuju aktivisti za zaštitu okoline, klimatskih promeena i prava životinja, op.a.) kako bi pokazala kako izgledaju „prazne reči i obećanja“ političara, piše BBC.

„Build back better, bla bla bla. Zelena ekonomija, bla bla bla“

„Ovde se ne radi o nekom skupom, politički korektnom činu grljenja skupih zečeva, bla bla bla“, kazala je Greta.

„Build back better, bla bla bla. Zelena ekonomija, bla bla bla. Nula emisija do 2050., bla bla bla. To je sve što čujemo od naših takozvanih lidera. Reči. Reči koje zvuče sjajno, ali dosad nisu dovele do nikakve akcije“, kazala je Tunberg..

„Naše nade i snovi dave se u njihovim praznim rečima i obećanjima. Naravno da nam je potreban konstruktivni dijalog, ali već 30 godina slušamo ‘bla, bla, bla’ i gde nas je to dovelo?“, dodala je.

„Nada nije pasivna. Nada nije ‘bla, bla, bla'“

Greta Tunberg Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

„Ali, naravno, još uvek možemo sve to da preokrenemo. Biće potrebni drastični godišnji rezovi emisija kakve svet još nije vidio. S obzirom na to da još uvek nemamo tehnološka rešenja koja nas mogu dovesti do toga, to znači da mi sami moramo da se promenimo. Ne možemo više dopustiti onima koji imaju moć da odlučuju što je politički moguće, a što nije. Ne možemo im više dozvoliti da odlučuju što je nada. Nada nije pasivna. Nada nije ‘bla, bla, bla’. Nada je kad kažete istinu. Nada je preduzimanje konkretnih dela. Nada uvek dolazi od ljudi“, poručila je Greta.

Nakon govora pozvala je ljude da ne gube nadu, rekavši da je promena „ne samo moguća, već i preko potrebna“, piše BBC.

BONUS VIDEO: Klimatske promene i zdravlje ljudi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar