Kirijakos Micotakis
Foto: EPA-EFE/FRANCISCO SECO / POOL

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis, koji je u predizbornoj kampanji, obećao je danas da će produžiti postojeći zid na granici sa Turskom tako da pokrije celu njenu dužinu.

Micotakis, koji je raspisao opšte izbore za 21. maj, predsedavao je ceremonijom potpisivanja vladine odluke o dogradnji graničnog zida, napravljenog od čelika, tako da on tokom sledeće godine postane gotovo dvostruko duži nego danas.

Zid je sada dugačak 37,5 kilometara, a vlada planira da mu pridoda još 35 kilometara u narednih 12 meseci. Do 2026. godine uslediće još jedna dogradnja od 100 kilometara, kažu vladini zvaničnici.

Bezbednost granice ostaje istaknuto javno pitanje u Grčkoj zbog dugogodišnjih sporenja sa Turskom i masovnog egzodusa migranata i izbeglica koji su, ponajviše zbog ratova u Siriji i Grčkoj, pohrlili ka Evropskoj uniji 2015. i 2016. godine.

Micotakis i drugi zvaničnici optužili su svoje političke oponente iz levičarske stranke Siriza za pokušaj podrivanja projekta dogradnje zida i za pokušaj blokade vladinih nastojanja da izgradnju finansiraju iz evropskih fondova.

Siriza je odbacila te optužbe i rekla da se radi o pogrešnoj interpretaciji stava grčke opozicije, a i dodala je da je Evropska komisija već otpisala mogućnost direktnog finansiranja graničnih zidova.

***

BONUS VIDEO: Svedočanstva preživelih sa mesta nesreća u Grčkoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar