Jorgos Karaivaz, novinar, ubijen
Foto: TANJUG/Panayiotis Tzamaros/InTime News via AP

Policijski izvjestitelj Jorgos Karaivaz ubijen je u petak ispred svoje kuće sa deset metaka u grudi i glavu. Grčka javnost je šokirana, političari i udruženja novinara u Atini reagiraju ogorčeno.

PROČITAJTE JOŠ:

„Sve se dogodilo vrlo brzo, za 15 sekundi“, rekao je svedok ubistva grčkog novinara Jorgosa Karaivaza u petak, 9. aprila 2021.

Radnik gradskog zelenila koji se u petak popodne nalazio u blizini mesta zločina, opisao je hladnokrvno ubistvo u južnom predgrađu grčke prestonice Atine na TV kanalu ANT1.

Svedok kaže da je s dvojicom kolega radio u parku ispred kuće u kojoj je novinar živeo. Čuli su prasak, okrenuli se – i videli kako ubica ispaljuje kobni pucanj na Karaivaza. Potom su dvojica maskiranih muškaraca seli na mali motor i nestali.

Prema navodima policije, na Jorgosa Karaivaza je pucano iz „čistog“ pištolja, dakle nepoznatog policiji, kalibra 9 milimetara. Deset metaka pogodilo ga je u grudi i glavu, a na mestu događaja pronađeno je 13 čaura, prenosi Dojče vele.

Grčke bezbednosne službe pretpostavljaju da su naručeno ubistvo izvršile profesionalne ubice, izjavio je jedan portparol policije. Za počiniocima i njihovim naručiocima traga se u „u svim smerovima“.

Jorgos Karaivaz, novinar, ubijen
Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Šokiranost je izrazila i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Micotakis zahteva brzo rasvetljavanje

Takva ubistva su u Grčkoj vrlo retka. Javnost i medijski radnici su šokirani.

„Dobrodošli u Meksiko“ bio je danas naslov dnevnika „Demokratija“. „Postali smo Kolumbija na Balkanu“, stajalo je na naslovnoj stranici dnevnika „Kontra novosti“.

Premijer Kirijakos Micotakis pozvao je ministra za zaštitu građana Mihalisa Hrisohoidisa u svoj kabinet.

„Hladnokrvno ubistvo novinara Jorgosa Karaivaza šokiralo je celo društvo“, poručio je Micotakis preko Tvitera i pozvao da se slučaj što pre rasvetli.

Ubistva novinara su vrlo retka

„Ubistvo Jorgosa Karaivaza je grozan zločin“, rekao je odgovorni ministar Hrisohoidis posle sastanka sa premijerom i obećao da će krivci „uskoro biti uhvaćeni, kao što je to običaj u grčkoj policiji“.

Jorgos Karaivaz, novinar, ubijen
Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

„Grčka država posvećuje posebnu pažnju slobodnim medijima“, dodao je ministar.

Hrisohoidis je istovremeno naglasio da Grčka ima jednu od najnižih stopa ubistava u Evropi i da je Atina siguran grad. Naravno da ima i zločina i ubistva u ovoj članici EU-a ali ubistvo novinara je retkost.

Jedina slična žrtva ubistva poslednjih decenija, od kraja diktature u Grčkoj, je reporter Sokratis Giolias – on je ubijen vatrenim oružjem ispred svoje kuće 2010. Njegove ubice nikada nisu pronađene.

Karaivaz se nije osećao ugroženim

52-godišnji Jorgos Karaivaz bio je iskusni policijski izvestilac. Decenijama je radio za nekoliko poznatih novina i radija, a nekoliko godina vodio je i blog vesti bloko.gr. Bio je jedan od retkih istraživačkih novinara u svojoj profesiji, važio je za ljubaznog kolegu i mirnu osobu.

Karaivaz se nije osećao ugroženim. Prema navodima vlasti, nikada se nije prijavio za dozvolu za oružje, pa čak ni za policijsku zaštitu.

Međutim, Karaivaz je u poslednje vrijeme dosta izveštavao o mračnim poslovima korumpiranih zvaničnika sa podzemljem – zbog toga je pritisak javnosti na vlasti da brzo reše ubistvo prilično veliki.

Jorgos Karaivaz, novinar, ubijen
Foto: REUTERS/Costas Baltas

„Vara se onaj ko misli da će na ovaj način ućutkati novinare“, naglasila je Marija Antoniadu, predsednica Atinskog udruženja novinara, u često citiranoj izjavi za medije. Antoniadu je bila na mestu događaja ubrzo nakon ubistva. Samo u njihovom udruženje je organizovano još 6.099 novinara „koji će nastaviti da istražuju. Niko neće zaustaviti novinarski rad u Grčkoj“ rekla je Marija Antoniadu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar