Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Turisti će u Grčku ponovno moći da dolaze u julu, rekao je poslanicima jedan od čelnih zvaničnika grčke vlade, dok je Danska istovremeno zasad odbacila ideju otvaranja granica za turiste.

„Za turizam ćemo se otvoriti 1. jula“, rekao je u parlamentu državni ministar Giorgos Gerapetritis. Pojedinosti o ponovnom pokretanju turističke industrije, uključujući finansijsku podršku, utvrdit će se 15. maja, dodao je.

Gerapetritisova najava je na tragu izjave premijera Kiriakosa Micotakisa iz razgovora za CNN u ponedeljak da se prvo moraju utvrditi protokoli za sigurno putovanje.

Foto: EPA-EFE/BOUGIOTIS VANGELIS

Turistička industrija stvara 30 odsto grčkog BDP-a i daje najveći pojedinačni doprinos budžetu.

Pandemija covida-19 stvorila je paniku među hotelijerima, turističkim agencijama, ugostiteljima i s njima povezanim privrednim granama a trećina njih se pribojava stečaja.

Zvaničnici su procenili da je zemlja usled pandemije izgubila 22 milijarde evra i 45.000 radnih mesta.

 

Danska još ne želi otvoriti granice za turiste

 

S druge strane, Danska zasad nema nameru svoje granice da otvori za turiste koji bi voleli da posete tu skandinavsku zemlju.

„Po sadašnjem stanju, turisti ne bi trebalo da putuju u Dansku budući da možda mogu da donesu zarazu koronavirusom“, rekao je u ministar pravosuđa Nik Hakerup, u odgovoru na poslaničko pitanje.

Hakerup je rekao da je nekoliko gradonačelnika u zemlji izrazilo želju da Danska otvori granice za turiste iz susedne Njemačke, koji su ključna grupa kada se radi o danskom turističkom tržištu.

„Naravno da ni vlada ni ja ne želimo da granice ostanu zatvorene duže nego je potrebno“, dodao je.

EPA-EFE/IDA GULDBAEK ARENTSEN

 

Nemačka savezna država Šlezvig-Holštajn, koja se graniči s Danskom, najavila je otvaranje svoje granice s Danskom za 15. maj.

U međuvremenu danska vlada olakšava restrikcije. Vrtići i škole do petog razreda otvoreni su kao deo prve faze u aprilu, a za drugu koja je u raspravi premijerka Mete Frederiksen rekla je da vlada želi otvoriti supermarkete, kao i restorane i kafiće.

Stariji učenici takođe će se donekle vratiti u svakodnevni život, ali ne i u škole kao što je bio slučaj pre koroanvirusa, dodala je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare