Tasos plaza Grcka
Plaža na Tasosu u Grčkoj Foto:Shutterstock

Restrikcije prema kojima samo cepljeni protiv koronavirusa mogu biti usluženi u zatvorenom delu restorana, barova i kafića, stupile su na snagu u Grčkoj u petak.

#related-news_0

Gosti zatvorenog dela restorana, barova i kafića moraju da dokažu da su vakcinisani. To je poslednja u nizu mera kojom grčke vlasti žele da spasu ostatak turističke sezone, a odnosi se i na strane turiste. Neki vakcinisani kažu da je ta restrikcija cena koju će platiti oni koji odbijaju vakcinisanje.

„Slažem se da bi vakcinisani trebalo da imaju neke privilegije. Ko ne želi da se vakciniše, to je njegov izbor, ali moraće da živiti sa određenim ograničenjima“, rekoa je Janis Kamalakis, gost kafića u Atini, prenosi Rojters.

Više od 5.000 protivnika vakcinisanja protiv koronavirusa okupilo se ispred grčkog parlamenta u sredu, pri čemu su neki mahali grčkim zastavama i drvenim krstovima.

Oko 41 odsto Grka starijih od 15 godina u potpunosti je vakcinsano. Ranije ove nedelje vlada je uvela obvezno vakcinisanje za radnike u zdravstvenom sektoru i radnike domova za starije i nemoćne.

Grčka
Grčka; Foto: Dave Porter / Avalon / Profimedia

„Verujem da bi vakcinisani trebalo da imaju prednosti pred nevakcinisanima. Pošto sam vakcinisan, preferirao bih da su drugi oko mene takođe vakcinisani“, rekao je za Rojters Leonidas Kalaris, gost unutrašnjeg dela kafića.

Rojters u svojoj vesti nije objavio nijedno mišljenje bilo koga ko bi se protivio ovakvoj odluci grčkih vlasti, prenosi Jutarnji list.

Vlada je pokrenula aplikaciju COVID FREE GR, kojom se skeniraju covid certifikati EU.

Grčka je ekonomija prošle godine pala za 8,2 odsto te je snažno pogođena zatvaranjima tokom pandemije. U petak u ovoj zemlji zabeleženo je 2.691 novih slučajeva zaraze, a od početka pandemije ukupno 453.200. Od kovida su umrle 12.833 osobe, uključujući 14 u petak.

BONUS VIDEO Delta soj u Grčkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare