Foto: Shutterstock/LMspencer

Portparol grčke vlade Stelios Pecas saopštio je danas da će građanima koji imaju grčko državljnostvo, kao i onima koji imaju boravišnu dozvolu u Grčkoj u periodu od 22. jula do 4. avgusta biti omogućen ulazak i izlazak iz te zemlje samo na šest kopnenih prelaza.

Kako je navedeno, zbog povecanog broja tranzita na kopnenim granicama, ali i zbog povečanog broja pozitivnih slučajeva zaraženih korona virusom koji se utvrđuju na graničnim prelazima grčka vlada odlukom premijera Kirijakosa Micotakisa zaoštrava mere na kopnenim granicama od 22. jula do 4. avgusta koje se odnose na Grke i na građane koje imaju boravišne dozvole u toj zemlji.

„Osim postojeće odluke za grčko-bugarski prelaz Promahonas-Kulata, od 22. jula do 4. avgusta ulaz na grčku teritoriju za hitne slučajeve će biti dozvoljen samo na graničnim prelazima Kakavias, Kristalopigis, Evzoni, Promahonas, Nimfeas i Kipi“, rekao je Pecas i dodao da će i grčki građani i oni koji imaju dozvolu za boravak morati da popunjavaju specijalni obrazac Pašenger Locator Form PLF.

Kada je reč o sezonskim radnicima u poljoprivredi, Pecas je istakao da u slučaju da oni napuste Grčku pre 4. avgusta, neće imati pravo ponovo da se vrate.

Grčki državljani do sada su imali mogućnost ulaska i izlaska na svim graničnim prelazima bez ikakve kontrole, dok su gradonačelnici pograničnih gradova savetovali Grcima da izbegavaju putovanja u susedne zemlje, posebno u Severnu Makedoniju.

„Naglašavamo da je virus Covid-19 tu i poručujemo svim grčkim građanima da izbegavaju nepotrebna kretanja u epidemiološki opterečenim područjima, kao što su sada ona na Balkanu“, poručio je Pecas.

Dodao je da će Grčka ostati zdrastveno bezbedna zemlja, a da će grčka vlada preduzeti i dodatne mere ukoliko bude potrebno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar