Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio izjavio je danas da planira da potpuno izoluje taj grad, kako bi sprečio širenje koronavirusa. i pozvao vojsku da pomogne zdravstvenom sistemu.

De Blasio je u intervjuu za američki NBC pozvao na nabavku svega, od maski do zaštitnih odela, kao i lekara i drugih medicinskih radnika u Njujork, i zatražio od predsednika Donalda Trampa da vojska SAD preuzme logistiku za pravljenje i distribuciju sanitetskog materijala, prenosi AP.

„Ne mogu da budem jasniji. Ako predsednik nešto ne učini, umreće ljudi koji su mogli drugačije da žive“, rekao je de Blasio.

U Njujorku se suočavaju sa sve manjim količinama sanitetskog materijala kao i svuda u svetu.

U Njujorku, u kome živi 8,5 miliona stanovnika, preminulo je 114 osoba, a zaraženo je 4.400 i taj grad je danas pretekao Vašington koji je bio glavno žarište virusa u SAD.

De Blasio je danas naredio zatvaranje Njujork sitija od 17 sati po lokalnom vremenu, izuzev za hitne službe i radnike, međutim u parkovima i na igralištima i dalje se vide grupe građana kako se okupljaju.
Broj registrovanih slučajeva koronavirusa u Njujorku dostigao je 8.000, a umrlo je 60 ljudi.

„Ako ne dobijemo još respiratora u narednih deset dana umiraće i oni koji ne bi morali da umru od posledica infekcije“, rekao je De Blasio za CNN.

U Sjedinjenim Državama je koronavirusom zaraženo više od 25.000 ljudi, a umrlo je 340.

De Blasio je poručio da je neophodna puna mobilizacija američke vojske i upozorio da najgore tek dolazi, jer grad ne dobija dovoljno medicinske pomoći od savezne vlade i ne može da se bori sa ubrzanim širenje epidemije.

„April će biti mnogo gori od marta, a strahujem da bi maj mogao da bude gori od aprila“, rekao je on.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram