Silovanje ilustracija Foto:Shutterstock

Seksizam je i dalje na alarmantom nivou u Francuskoj u svim oblastima, i situacija pogoršava, naročito za mlađe žene, navodi se u zvaničnom izveštaju francuskog Visokog saveta za ravnopravnost muškaraca i žena (HCE).

U izveštaju HCE se navodi da su žene na meti novih oblika uznemiravanja, uključujući onlajn nasilje, verbalno zlostavljanje na društvenim mrežama i pornografiju sa „varvarskim“ sadržajem, preneo je Gardijan.

Studija HCE, na uzorku od 2.500 ljudi, otkrila je da se seksističko ponašanje povećava u „svim sferama“, pri čemu mnogi muškarci veruju da je nasilno i diskriminatorno ponašanje prihvatljivo.

U istraživanju se navodi da su situacije „diskriminacije, nasilja i uznemiravanja dostigle alarmantne razmere“.

Pokazalo se da su stariji muškarci često bili vezani za konzervativne stavove prema muškim i ženskim ulogama u društvu, dok su mlađi muškarci povremeno pokazivali agresivne mačo sklonosti.

Među ispitanim ženama od 18 do 24 godine, 22 odsto reklo je da su pretrpele „psihološku kontrolu ili preteranu ljubomoru“ od partnera, a njih 15 odsto je tukao partner ili bivši partner, dok je to isto reklo 20 odsto žena starosti 50-64 godine.

Prema istraživanju instituta „Viavoice“ za HCEFH, 37 posto ispitanih žena izjasnilo se da je prisiljeno na polni odnos bez pristanka.

Dok je 80 posto žena izjavilo da su bile tretirane gore nego muškarci, gotovo jedna trećina tvrdi da su bile silovane.

Slučajevi seksizma i silovanja rašireni među mladima u Francuskoj, 26 posto muškaraca reakcije i mere protiv seksualnog nasilja smatra preteranima.

Samo devet posto ispitanih muškaraca smatra normalnim da muškarci obavljaju kućne poslove, prenosi N1.

***

BONUS VIDEO: Francuzi na ulicama protestuju protiv Makronove reforme penzija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar