Foto: N1

Gornji dom parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) nije prihvatio predlog Kluba delegata bošnjačkog naroda da budu obezbeđena novčana sredstva za oktobarske opšte izbore.

Protiv je bilo osam delegata Doma naroda iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), šest delegata je bilo za, dok je jedan bio uzdržan.

Bošnjački klub je predložio da Dom naroda donese zaključak kojim se Savetu ministra BiH nalaže da u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH i na predlog Centralne izborne komisije (CIK) donese odluku o izdvajanju 1,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 6,4 miliona evra) za izbore.

U zahtevu je navedeno da je Izbornim zakonom BiH propisano da sredstva moraju biti osigurana u roku od 15 dana od raspisivanja izbora, odnosno najkasnije do 19. maja.

Savet ministara BiH prošle sedmice nije doneo odluku da budu obezbeđena sredstva za izbore. Problem je u tome što BiH još nema usvojen budžet, a samim tim ni sredstva predviđena za sprovođenje izbora.

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda (iz HDZ BiH) demantovao je navode da je neupućivanjem budžeta u parlamentarnu proceduru blokirao sprovođenje izbora.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da je „sada već potpuno jasno svima“ da HDZ BiH nije odustala od plana da blokira održavanje oktobarskih izbora, a da je sada privolela i „partnere iz SNSD-a“ da je podrže u tome.

Dodao je da ovaj put to rade tiho, dok javno govore da su za izbore, a u stvari koriste sve mehanizme da spreče CIK BiH da dođe do novca kako bi izbori bili organizovani.

„Mislim čak da imaju podršku šačice odmetnutih predstavnika međunarodne zajednice, a sve kako bi se nakon odlaganja izbora opet vratili pregovorima oko Izbornog zakona“, naveo je Komšić.

Prema njegovim rečima, to su isti ljudi, koji bez obzira na javne stavove institucija i zemalja koje predstavljaju, već godinama pokušavaju lideru HDZ BiH Draganu Čoviću dati ono što želi.

„Srećom, oni su manjina, i neće im uspeti spletkarenje“, naveo je Komšić.

On je ocenio da je „apsolutni prioritet svih probosanskih stranaka“ da izbori budu održani.

„Čini mi se da su se neki uspavali, a to ne smemo sebi dopustiti, jer će posledice biti katastrofalne. Odlaganje izbora za samo mesec dana verovatno će značiti i odlaganje u nedogled. Moramo svi delovati zajednički prema međunarodnoj zajednici“, ukazao je Komšić.

Dodao je da će morati da reaguje visoki predstavnik Kristijan Šmit, ako sredstva za izbore ne budu obezbeđena već ove sedmice, zbog blokada od Čovića i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, koji je i zamenik predsedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, ocenio je da je posle odbijanja predloga Kluba Bošnjaka o finansiranju izbora neophodno da visoki predstavnik u BiH reaguje.

Izetbegović je kazao da od Šmita očekuje da bar nametne odluku koja će omogućiti pokretanje procedura i procesa u vezi sa pripremama za oktobarske izbore.

„Ne sviđa mi se ideja da entiteti finansiraju opšte izbore“, rekao je Izetbegović, optuživši SNSD da je „advokat“ HDZ.

Bonus video: REPUBLIKA SRPSKA – 30 GODINA

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)