Kraljica Elizabeta II
Kraljica Elizabeta II; Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Danas se obeležava godišnjica smrti kraljice Elizabete II, koja je umrla 8. septembra 2022. godine u 96. godini. Sa punih 70 godina provedenih na tronu, ona je i zvanično najdugovečniji britanski monarh. Važila je za voljenu ženu koja je vodila Britaniju kroz teška i turbulentna vremena i njen odlazak uticao je, kako na članove kraljevske porodice, tako i na celu naciju.

Obeležavanje godišnjice

Kako su preneli britanski mediji, u njenu čast neće biti održan nijedan zvanični događaj, već će članovi kraljevske porodice godišnjicu smrti kraljice obeležiti privatno iako se očekuje se da će pojedini članovo objaviti zvanične izjave putem društvenih mreža.

Pre nekoliko dana, oko 20 obožavalaca britanske kraljice okupilo se pred londonskom Bakingemskom palatom kako bi prošetalo svoje ljubimce korgije i obeležili godišnjicu smrti, koja je i sama bila veliki obožavalac te rase pasa i posedovala njih 30. Korgiji su bili obučeni u kraljevska odela i nosili su krune.

Kraljica Elizabeta Foto: ANDY BUCHANAN / AFP / Profimedia

Njen naslednik kralj Čarls i kraljica Kamila zadržali su pokojne kraljice da provedu kasno leto u zamku Balmoral u Škotskoj, gde je Elizabeta provela poslednje nedelje života.

Život kraljice Elizabete II

Osim što je bila na čelu Ujedinjenog Kraljevstva, bila je i monarh u 16 zemalja Komonvelta, a takođe i vrhovni poglavar engleske crkve. Uživala je veliko poštovanje širom sveta.

Kralj Edvard VIII i kraljica Elizabeta II Foto:Archivo / Alamy / Alamy / Profimedia

Elizabeta II rođena je u Londonu 1926. godine. Njeno puno ime je Elizabeta Aleksandra Meri. Njen otac bio je britanski kralj Džordž VI, koji je na vlast došao kada je njegov brat Edvard VIII abdicirao kako bi mogao da se oženi Amerikankom Volis Simpson.

Kada je imala 13 godina, počeo je Drugi svetski rat. Iako je bila dete ona se trudila da pomogne roditeljima i da bodri svoj narod u teškim momentima. Potom se 1945. godine pridružila vojsci gde je obavljala dužnosti vozača i mehaničara. Na početku Drugog svetskog rata upoznala je svog budućeg muža Filipa.

Princ Čarls i kraljica Elizabeta Foto:EPA-EFE/JOHN STILLWELL

Par se trudio da živi što je normalnije moguće, pa su zbog Filipovog posla u mornarici, dve godine proveli na Malti. Filip je preminuo 2021. godine, posle 73 godine braka.

Elizabeta je postala kraljica 1952. godine, nakon iznenadne i prerane smrti oca – kralja Džordža VI.

Sa Filipom je dobila četvoro dece – tri sina, Čarlsa, Endrua i Edvarda i ćerku Anu.

Kralj Čarls i kraljica Kamila Foto:REUTERS/Matthew Childs

Novi kralj

Ovog maja, Velika Britanija je i zvanično dobila svog vladara – Čarlsa II. On je svom narodu obećao kontinuitet, a uočljiva je njegova posvećenost zaštiti životne sredine. Čarls se smatra „političkom ličnošću“ – čak i više nego što bi to jedan kralj trebalo da bude.

Bio je prestolonaslednik koji je najduže čekao na krunu u britanskoj istoriji. Takođe, sa 73 godine, on je najstariji kralj koji je preuzeo tron.

Prvi put se obratio naciji 9. septembra, kada je odao počast svojoj majci, a svom sinu princu Vilijamu dao titulu princa od Velsa.

Krunisanje je planirano godinama, pod kodnim imenom „Operation Golden Orb“.

U međuvremenu, njegov mlađi sin princ Hari i njegova supruga Megan okrenuli su leđa porodici, a kralje brat princ Endru bio je primoran da se povuče iz javnosti zbog veza sa seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstajnom.

Njegov naslednik biće miljenik britanske nacije – princ Vilijam.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar