Maroko, dečak, bunar, spasavanje, dete u bunaru, dečak u bunaru
Foto: EPA-EFE/Jalal Morchidi

Operacija spasavanja dečaka Rahula Sahua (10) koji je pre četiri dana upao u bunar dubok 24 metara, nastavlja se, a vlasti veruju da će moći da spasu dete.

Dečak, za kojeg se navodi da je gluvonem, zarobljen je u bunaru u selu Pihrid u bloku Malkharoda. Rahul se u petak igrao pred svojom kućom, a onda je slučajno upao u bunar širok manje od metra. Glavni ministar Bhupesh Baghel kontinuirano prati situaciju, saopštila je uprava okruga.

Na licu mesta su vojnici, ali i pripadnici Sektora za vanredne situacije. Operacija i dalje traje, ali bez značajnijih pomaka.

„Akcija spasavanja traje već 80 sati, ali vrlo brzo ćemo moći da spasemo Rahula. Njegovo zdravstveno stanje je sada bolje. Pratimo situaciju preko video komunikacije“, rečeno je.

Načelnik policije Vijai Agarval ističe da je akcija spasavanja kritična.

Kako se navodi dečak je „dobro reagovao“ na spasioce i kamera prati njegovo stanje, rekao je za AFP šef policije sa lica mesta.

„Pošto dečak ne može da govori ni da sluša, pred nama je još veći izazov“, dodao je on.

Svež kiseonik se doprema do dečaka putem cevi, a portparol vlade je rekao da je napor u izgradnji tunela usporen zbog tvrdog kamena ispod zemlje.

Ministar Baghel se raspitivao o zdravstvenom stanju dečaka i razgovarao je sa njegovom porodicom. Zamolio ih je da imaju vere, strpljenja i molitve, jer vlasti čine sve da se Rahul što pre vrati kući zdrav.

Dodao je da se nada da će dečak biti izvučen živ i tvitovao je da je dete pojelo bananu koju su mu poslali spasioci.

Podsećamo, ceo svet je potresla vest o dečaku Hajdaru (6) iz Avganistana koji je u februaru ove godine preminuo nakon pada u bunar.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako su spasioci danonoćno radili da na tome da ga izvuku, mališan nije izdržao. Ovaj događaj je mnoge podsetio na dečaka Rajana (5) iz Maroka kog je početkom februara zadesila slična sudbina.

Svi su sa velikom pažnjom i zebnjom pratili njegovo spasavanje koje nažalost nije imalo srećan kraj. Ove dve tragedije su gotovo identične sa onom u koja se dogodila u Španiji 2019. godine, kada je nastradao dečak od dve godine. Spasioci su čak 13 dana pokušavali da dođu do njega na dubini od oko 70 metara.

Godine 2019. dvogodišnje dete je izvučeno mrtvo iz bunara nakon četvorodnevnog spasavanja u severnoj državi Pandžab u Indiji. Iste godine je dete od godinu i po dana spaseno u susednoj državi Harijana, nakon što je u bunaru bilo zarobljeno dva dana, prenosi AFP.

BONUS VIDEO: Poplave u Havani

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare