Foto: TANJUG/Manuel Lopez/Keystone via AP

Glavni grad Švajcarske Bern ispituje pilot program kojim bi se dozvolila prodaja kokaina za rekreativnu upotrebu.

Parlament u Bernu je podržao ideju, koja treba da prevaziđe protivljenje gradske vlasti i koja će zahtevati promenu nacionalnog zakona, preneo je Rojters.

Politika prema upotrebi droga širom sveta evoluira, a američka država Oregon je, na primer, dekriminalizovala posedovanje male količine kokaina 2021. godine ukoliko se osoba odluči za lečenje.

Hapšenje u Španiji: Policija im pronašla više od 2 tone kokaina
Foto: Nova.rs/video/

Mnoge evropske zemlje, uključujući Španiju, Italiju i Portugal, više nemaju zatvorske kazne za posedovanje droge uključujući i kokain, iako se nigde nije otišlo tako daleko kao kod predloga koji se razmatra u Bernu.

Švajcarska preispituje svoj stav o drogi nakon što su pojedini političari i stručnjaci kritikovali potpunu zabranu kao neefikasnu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Rat protiv droge je propao i moramo da razmatramo nove ideje“, rekla je Eva Čen, članica Saveta Berna iz Partije alternativne levice koja je bila jedan od predlagača programa.

Prema njenim rečima, kontrola i legalizacija mogu da daju bolje rezultate od puke represije.

Švajcarska je jedna od zemalja sa najvećim brojem ljudi koji koriste kokain. Cirih, Bazel i Ženeva se nalaze među prvih 10 gradova u Evropi po upotrebi kokaina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar