Gaza eksplozija
Gaza eksplozija Foto:Tanjug/Mahmud Hams /Pool Photo via AP

Glavna urednica američke novinske agencije Asošiejted pres Sali Bazbi danas je zatražila nezavisnu istragu povodom izraelskog bombardovanja zgrade u Gazi, u kojoj su bili smešteni novinari AP-a i drugih medija, ističući da javnost ''zaslužuje činjenice''. Ranije u toku dana je premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao da je "obaveštajna kancelarija palestinske terorističke organizacije bila u toj zgradi i da je odatle organizovala terorističke napade na izraelske civile, zbog čega je objekat bio legitimna meta".

Bazbi je rekla da AP nije do sada video nijedan dokaz od izraelskih zvaničnika kojim bi se opravdalo bombardovanje i rušenje dvanaestospratnice u subotu, prenosi Rojters.

Izraelski zvaničnici su rekli da su raketirali zgradu jer je Hamasova obaveštajna ćelija bila u toj zgradi.

„Čuli smo od Izraelaca da imaju dokaze. Ne znamo koji su to dokazi. Smatramo da je red da se u ovom trenutku uradi nezavisna istraga o tome šta se desilo u subotu“, izjavila je Bazbi za Si-En-En.

Izrael je ranije upozorio civile u zgradi da je napuste pre nego što projektili unište objekat.

Ranije u toku dana je premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao da je „obaveštajna kancelarija palestinske terorističke organizacije bila u toj zgradi i da je odatle organizovala terorističke napade na izraelske civile, zbog čega je objekat bio legitimna meta“.

Bazbi je rekla za Si-En-En da su novinari AP-a nepovređeni i da sada izveštavaju iz kancelarije rivalske francuske novinske agencije Frans pres u Gazi.

„Ne zauzimamo strane u aktuelnom konfliktu. Međutim, smatramo da treba da obavestimo svet šta se dešava u ovom konfliktu ili bilo kojem u svetu. Ovo je važna priča, jer zbog akcija od juče svet će biti uskraćen za informacije“, rekla je ona.

Asošijejted pres prenosi da je Bazbi rekla i da je ta agencija u srušenoj kuli Al Džalala u Gazi imala kancelarije 15 godina i da nikada nije čula ili dobila bilo kakvu informaciju da bi u toj zgradi mogao da bude Hamas.

Zato, kako je naglasila, javnosti moraju biti predočene činjenice.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u subotu razgovarao sa predsednikom novinske agencije AP Gerijem Pruitom i ponudio mu „bezrezervnu podršku za nezavisno novinarstvo i medijske organizacije širom sveta“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar