Foto: designer491 / Alamy / Alamy / Profimedia, Alessandro RAMPAZZO / AFP / Profimedia,Marko Hannula / Alamy / Alamy / Profimedia

Veliki broj poršea, bentlija i drugih luksuznih automobila sa ruskim registarskim tablicama pune parking garaže na aerodromu u Helsinkiju iz samo jednog razloga - Finska postaje važna tranzitna zemlja za ruske turiste koji odatle odlaze u druge zemlje Evrope. Međutim, uskoro će se i to drastično promeniti.

EU je zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske avione nakon što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu, primoravajući svakoga ko želi da putuje u Evropu da se vozi preko granice ili da ide zaobilaznom rutom koristiće druge avio-kompanije, prenosi Gardijan.

Otkako su ruska ograničenja zbog koronavirusa ukinuta u julu, došlo je do buma u broju ruskih putnika i sve veće reakcije u Evropi protiv ruskih putnika dok traje rat u Ukrajini.

Brza šetnja parkingom na aerodromu u Helsinkiju otkrila je na desetine, ako ne i stotine vrhunskih automobila sa ruskim tablicama, uključujući novu limuzinu mercedes-benc C klase i porše 911 turbo S.

„Zapanjuje me. Voleo bih da nisu ovde pre nego što se situacija u Ukrajini reši“, rekao je finski putnik Juri Hirvonen, nakon što je izašao iz garaže.

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto rekao je da je Finska postala „tranzitna zemlja“ za ruske turiste.

„Aerodrom Helsinki trenutno doživljava mnogo ruskog turizma“, dodao je on.

Finska je prošle nedelje saopštila da će ograničiti broj ruskih turističkih viza na 10 odsto sadašnjeg obima od 1. septembra, nakon sve većeg nezadovoljstva zbog putovanja ruskih turista usled rata u Ukrajini.

Foto: Alessandro RAMPAZZO / AFP / Profimedia

Rusi nastavljaju da ulaze u Finsku sa vizama koje su im izdale druge zemlje EU u šengenskoj zoni putovanja bez granica.

„Oni dolaze ovako sa šengenskim vizama koje su izdale druge zemlje EU, a zatim nastavljaju dalje preko aerodroma u Helsinkiju“, rekao je Havisto.

Prema istraživanju koje je sprovela finska granična straža u avgustu, oko dve trećine Rusa koji prelaze istočnu granicu Finske, to čine sa šengenskom vizom koju im je izdala neka druga zemlja, a ne Finska.

„Mađarska Španija, Italija, Austrija, Grčka i Španija obično izdaju vize Rusima i generalno su među zemljama koje ih najviše izdaju svake godine“, rekao je Mert Šašioglu, zvaničnik granične policije.

Mnoge istočne članice EU prestale su da izdaju turističke vize Rusima ubrzo nakon invazije 24. februara, ali Rusima sa vizima koje su izdale druge zemlje je dozvoljeno da uđu na teritoriju EU.

Foto: Marko Hannula / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministar inostranih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis rekao je u utorak da bi mogao da traži „regionalno rešenje“ za zabranu ruskih turista ako zemlje članice EU ne uspeju da se dogovore o sankcijama za čitav blok. Očekuje da će sledeće razgovarati sa Letonijom, Poljskom, Finskom i Estonijom, na marginama sastanka ministara spoljnih poslova EU u Pragu.

„Tražimo pre svega evropsko rešenje, jer je ono naodrživije i pravno najispravnije“, rekao je Landsbergis, novinarima u Viljnusu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ako ga ne postignemo, ne isključujemo mogućnost da tražimo regionalno rešenje koje bi uključivalo baltičke države, Poljsku i Finsku“, dodao je on. Istakao je da bi takav potez bio „težak“.

Havisto je rekao da šengenska pravila ne dozvoljavaju Finskoj da zatvori granice za pripadnike određene nacionalnosti jer o takvim sankciama može odlučivati samo EU.

Ovo mišljenje delili su i mnogi Finci na aerodromu.

„Trebalo bi da EU donese odluku o zatvaranju granice“, rekao je jedan putnik.

Ova nordijska zemlja namerava da pokrene ovo pitanje na sledećem sastanku ministara inostranih poslova EU u Češkoj 30. avgusta.

BONUS VIDEO: Izložba uništenih ruskih oklopnih vozila u centru Kijeva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar