Šarbat Gula Foto: Ruslan Shamukov / TASS / Profimedia

Šarbat Gula je Avganistanka koja je postala poznata širom sveta kao devojčica (12) po portretu koji je 1984. godine snimio američki fotoreporter Stiv Mekari, a koja je kasnije objavljena na naslovnoj strani časopisa Nacionalna Geografija 1985. godine. Evo gde je sada devojčica koja je rasplakala svet.

Portret koji je postao čuven snimljen je u Nasir Bagu u Pakistanu, dok je Gula tamo boravila kao izbeglica, bežeći od sovjetsko-avganistanskog rata. Uprkos velikom globalnom priznanju koji je fotografija dobila, Gulin identitet je ostao nepoznat sve do 2002. godine, kada je potvrđeno njeno boravište i kada je fotografisana po drugi put.

Živela je u Pakistanu i podizala je svoju porodicu, a onda su je pakistanske vlasti uhapsile 2016. i deportovale u Avganistan 2017. godine, pod optužbom da falsifikuje lična dokumenta. Međutim, kako je Avganistan ponovo pao pod vlast talibana u avgustu 2021. godine, Gula je dobila azil u Italiji u novembru 2021. godine.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Šta znamo o devojčici čije su oči opčinile svet?

Gula je rođena 1972. godine u paštunskoj porodici. Početkom 1980-tih, njeno selo su napali sovjetski helikopteri i prvobitno je objavljeno da su njeni roditelji poginuli tokom napada.

Njene sestre, braća i baka su se preselili u Pakistan u izbeglički kamp Nasir Bag, na granici sa Avganistanom. Kako je kasnije saopšteno, njena majka je umrla od upale slepog creva, a otac je još uvek bio živ kada su došli u Pakistan.

Fotograf Stiv Mekari je 1984. godine otputovao u Avganistan da dokumentuje posledice rata. Posetio je izbegličke kampove od kojih su mnogi bili na granici između Avganistana i Pakistana.

Gula je pohađala školu u tom izbegličkom kampu, a Mekari je fotografisao nju i druge devojčice. Kasnije se utvrdilo da nije imao dozvolu da snimi te fotografije, što je u suprotnosti sa paštunskom kulturom, gde žene ne bi trebalo da pokazuju lica muškarcima van porodice.

Foto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

U početku, urednik časopisa nije hteo da koristi pomenutu fotografiju, ali je na kraju popustio. Fotografija je jednostavno nazvana „Avganistanska devojčica“ i prikazuje Gulu sa upadljivo zelenim očima koja gleda pravo u objektiv. Ova fotografija je postala simbol avganistanskog sukoba i problema sa koji pogađaju izbeglice širom sveta. Ova fotografija je tri puta korišćena na naslovnoj strani Nacionalne Geografije.

Brak i porodica

Sredinom 1980-tih, Đarbat se udala za Rahmata Gulu. Tada je imala samo 13. godina. Poznato je da Gula ima tri ćerke – Robin, Zahidu i Alijan, a njena četvrta ćerka je umrla ubrzo nakon rođenja. Kasnije je dobila i dva sina. Njen muž je preminuo od hepatitisa C 2012. godine. Gula je izrazila nadu da će njena deca moći da se obrazuju.

Upitana jednom prilikom, da li se ikada osećala sigurno, odgovorila je „Ne“.

Foto: STR / AFP / Profimedia

Nije znala koliko je poznata

Gulam koja sada obično nosi burku, oklevala je da upozna fotografa koji ju je slikao kao devojčicu, jer je bio muškarac van njene porodice. U godinama koje su usledile, ona nije imala predstavu koliko je njeno lice postalo poznato širom sveta.

Na pitanje kako se oseća zbog fotografije, odgovorila je: „Bila sam veoma iznenađena, jer nisam volela medije i fotografisanje od detinjstva. U početku sam bila zabrinuta zbog publiciteta svoje fotografije, ali kada sam saznala da sam uzrok podrške i pomoći mnogim izbeglicama, bila sam srećna“.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nakon što su pronašli Gulu, Nacionalna Geografija je platila troškove lečenja njene porodice i putovanje u Meku na hodočašće.

Deportacija i odlazak u Italiju

Pakistanske novine su 2015. godine objavile da je Nacionalna uprava za bazu podataka i registraciju poništila Gulinu komjuterizovanu nacionalnu ličnu kartu, kao one koje pripadaju njenoj deci. Izveštaji su potvrdili da su kartice navodno izdate ilegalno.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pakistanska Federalna istražna agencija je 26. oktobra 2016. godine uhapsila Gulu, koja je provela 15 dana u pritvoru i novčano je kažnjena. Amnesti internešenal je ovu odluku kritikovao kao simbol okrutnog postupanja Pakistana prema avganistanskim izbeglicama.

U Kabulu su Šarbat Gulu i njenu decu dočekali tadašnji predsednik Ašraf Gani i bivši predsednik Hamid Karzai u predsedničkoj palati. Vlada je obećala da će je finansijski podržati.

U decembru je dobila rezidenciju od 280 metara kvadratnih za sebe i decu u Kabulu kao i 700 dolara mesečno za život i medicinske troškove.

Nakon što su talibani zauzeli Kabul 2021. godine, pretili su i zastrašivali žene visokog profila kao što je Gula. Na njen zahtev, evakuisana je u Italiju krajem novembra prošle godine, gde joj je dodeljen status izbeglice.

BONUS VIDEO Eksplozija ispred ruske ambasade u Kabulu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar