Avganistan Foto:Wakil KOHSAR / AFP / Profimedia

Nakon što su talibani pre godinu dana preuzeli vlast u Avganistanu, ekonomija u ovoj državi je doživela kolaps, a mnoge porodice su prisiljene da prodaju decu kako bi preživele.

Ekipa francuskog France24 je u siromašnom predgrađu Kabula obavila razgovor sa porodicom koja kaže da je zbog gladi morala prodati trogodišnju kćerku Farosu za nešto više od 1.600 evra. Prema dogovoru kada devojčica napuni deset godina ona će preći u porodicu kupca.

„Moje srce jednostavno ne može da prihvati ovo. Kako mogu da pošaljem desetogodišnju devojčicu u drugu kuću“, kazala je majka devojčice, Fatima.

Farosin otac kazao je da je to bila najteža odluka u njegovom životu ali da jednostavno nije imao izbora. Pre dolaska talibana na vlast radio je kao ulični prodavač ali su talibani uništili njegov štand jer nije posedovao dozvolu.

„Umesto da ih gledam mrtve, radije ću ih gledati žive. Zato sam prodao kćerku“, kazao je devočicin otac.

Lokalni vođa Malik Daad je rekao da su mnogi radili na dnevnicu ali ta vrsta poslova više ne postoji, mnogi su želeli da se ubiju zbog očaja i gladi.

„Neki su prodavali svoje bubrege, drugi decu. Mnogo ljudi se susreće sa problemima“, kazao je Daad za France24.

Druga priča je o porodici koja je prodala sedmogodišnju kćerku kako bi osigurala sredstva za preživljavanje trogodišnje devojčice sa problemima u razvoju.

„Pre smo bili siromašni ali inflacija još teže pogađa siromašne ljude. Ako je ne prodamo, šta drugo možemo da uradimo. Nisu za prodaju ali ne postoji drugi način“, govori majka ovih devojčica.

Prislini brakovi su dugoustaljena tradicija u Avganistanu ali su povratkom talibana na vlast dobili novi zamah zbog siromaštva u koje su zapale mnoge porodice.

BONUS VIDEO: Šerijatsko pravo – Avganistan u strahu od surovih kazni


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)