Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Advokat Siniša Gazivoda ocenio je da ne očekuje da će predsednik Crne Gore Milo Đukanović opstruirati formiranje vlasti nove parlamentarne većine, jer bi to bilo nedelotvorno i rizično, predstavljalo povredu Ustava i omogućilo Skupštini da pokrene postupak njegovog razrešenja.

On je istakao da ustavne nadležnosti obavezuju predsednika države da u celosti poštuje izbornu volju i skupštinsku većinu po pitanju konstituisanja Vlade.

“Ustavna odredba koja upućuje na raspuštanje Skupštine u roku od 90 dana od dana kada predsednik države prvi put predloži mandatara primenjiva je samo onda kad se ne može postići skupštinska većina nakon održavanja izbora”, saopštio je Gazivoda.

On je objasnio da su to one situacije kada se, ni nakon višemesečnih pregovora, ne može obezbediti dogovor većine o formiranju Vlade:

“Mi ovde nemamo takvu situaciju jer je već dan nakon izbora nova skupštinska većina postigla dogovor o principima za formiranje Vlade”.

Milo Đukanović
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Pročitajte još:

Gazivoda je podsetio da su akteri nove većine najavili da će nakon konstituisanja Skupštine dostaviti predsedniku države predlog mandatara potpisan od strane najmanje 41 poslanika, navodeći da misli da je to dobar pristup jer onemogućava bilo kakvu opstrukciju.

“Smatram da ipak i ne treba očekivati opstrukciju jer bi ona bila nedelotvorna, ali i previše rizična. Ovo zbog toga što bi takva opstrukcija predstavljala povredu Ustava, a u takvom slučaju Skupština može pokrenuti postupak razrešenja predsednika”, navodi Gazivoda.

Državna izborna komisija, shodno Zakonu o izboru odbornika i poslanika, treba da proglasi konačne rezultate izbora najkasnije u ponedeljak, 14. septembra, ako ne bude prigovora zbog povrede biračkog prava na održanim izborima.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Ustavom je predviđeno da predsednik Skupštine Ivan Brajović nakon toga zakazuje sednicu novog saziva Skupštine. Ta sednica se mora održati najkasnije 15 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Gazivoda je istakao da u slučaju bilo kakvih nedoumica ili različitih tumačenja u ovom pogledu, skupštinska većina ih može objasniti i razraditi, “naravno u ustavnim okvirima, izmenom Zakona o Predsedniku Crne Gore budući da postojeći Zakon propisuje samo prava i privilegije, ali ne razrađuje obaveze predsednika”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar